Política 24/06/2014

Mònica Oltra recorre al TC l'expulsió i suspensió temporal de la condició de diputada de les Corts Valencianes

El recurs considera que incorre en infraccions del dret a la defensa i imparcialitat i assenyala que la suspensió és inconstitucional

Acn
2 min

ValènciaLa portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, ha presentat aquest dimarts un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional contra l'expulsió del ple de les Corts Valencianes acordada pel president el passat 8 de maig, així com contra la sanció de pèrdua temporal de la condició de diputada durant un mes, imposada l'11 de juny en una votació amb els únics vots a favor del PP. La diputada considera al seu recurs que les dues decisions han suposat una vulneració dels seus drets constitucionals. Oltra remarca que no es pot sotmetre a la votació d'una majoria la pèrdua de la condició de diputada a una persona electa pel poble. Al recurs, la diputada manifesta que s'han vulnerat els principis del règim sancionador, ja que la jurisprudència del Tribunal Constitucional estableix que qualsevol decisió que impliqui una sanció ha de respectar les regles de l'àmbit penal i creu que l'expulsió incorre en múltiples infraccions del dret a la defensa i el dret a un procés just dirigit des de la imparcialitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A través d'un comunicat Compromís ha explicat que Oltra demana al Constitucional l'empara "front als abusos de un PP que imposa sancions en funció del seus interessos particulars i al marge dels drets constitucionals que els resultin molestos".

La diputada manté que l'article del reglament que li han aplicat és anticonstitucional, "perquè no es pot sotmetre a la votació d'una majoria la sanció de pèrdua de la condició de diputada a una persona electa pel poble i que representa els ciutadans, ja que això converteix la votació en un tema d'oportunitat política, no de legalitat".

Segons que ha assenyalat Mònica Oltra "Cotino i el PP s'han cregut que Les Corts són el seu 'cortijo' particular. És impensable, en qualsevol democràcia avançada, que un partit en solitari, perquè té majoria absoluta, suspengui l'acta a una diputada triada pel poble".

"El que no ha entès el PP és que els diputats i diputades estem aquí perquè ens ha triat el poble i ells no poden eliminar la voluntat popular, això és el que li hem dit al Tribunal Constitucional i esperem que anul·len esta sanció injusta, imposada des del PP per a deixar fora de Les Corts a l'alternativa de govern en esta Comunitat", ha insistit.

stats