Política 09/10/2019

Montero anuncia que ja té llum verda de l'Advocacia de l'Estat per desbloquejar el finançament autonòmic

El govern espanyol aprovarà en qüestió de "dies" el lliurament de les bestretes a les comunitats

Laia Forès
1 min
La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero.

MadridA un mes de les eleccions, el govern espanyol anuncia que ja té llum verda de l'Advocacia de l'Estat per lliurar a les comunitats autònomes els diners que els deu de l'actualització de les bestretes -els diners del finançament autonòmic que l'Estat avança a les comunitats-, uns 4.500 milions d'euros. La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dimecres en una entrevista amb l'agència Efe que ja té a les mans l'informe favorable de l'Advocacia de l'Estat, el mateix organisme que va emetre un informe fa poques setmanes argumentant jurídicament el contrari, que un govern en funcions no pot fer l'actualització de les bestretes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Montero ha assegurat que el seu executiu n'autoritzarà el lliurament en qüestió de "dies", però no ha especificat si serà al consell de ministres d'aquest divendres. La titular d'Hisenda ha explicat que el lliurament suposarà un "precedent" per deslligar les bestretes dels pressupostos generals de l'Estat i ha anunciat que el govern del PSOE vol plasmar-ho a la llei de finançament. Fins ara, l'argument de l'executiu espanyol era que un govern en funcions no podia executar l'actualització de les bestretes sense que hi hagués pressupostos generals de l'Estat.

La pressió dels governs autonòmics i les eleccions generals a tocar han fet que el govern de Pedro Sánchez hagi buscat una solució amb una fórmula jurídica per fer possible l'actualització de les bestretes. Els partits de l'oposició van criticar primer que Montero esgrimís problemes legals per fer els pagaments i després que l'executiu socialista hagi forçat una solució poques setmanes abans de les eleccions.

stats