Política 09/09/2014

Montilla demana que es preservi el perfil institucional de la Diada

L'expresident reclama "diàleg, negociació i pacte" per "redreçar i ampliar" l'autogovern, lluny de l'"immobilisme i la ruptura"

Acn
2 min

BarcelonaL'expresident del Govern José Montilla creu que la Diada és "un acte de conciliació i d'unitat" que es torna "més nacional com més inclusiva és". Per això, veu "imprescindible" preservar-ne el caràcter institucional amb elements d'"unitat civil" que "representen a tots". "L'apassionada agitació d'altres símbols [...] no ha de fer-ho perdre de vista", ha escrit amb motiu de la Diada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident reclama "diàleg, negociació i pacte" en la relació Catalunya-Espanya perquè "ampliar el marge del possible és més intel·ligent que exigir l'impossible". Per a Montilla, tot plegat s'agreuja per "la manca de rectitud i honestedat de dirigents polítics [...] amb llarga trajectòria institucional". "Qualsevol país normal celebra la seva festa nacional com un acte de conciliació, d'unitat del seu poble. La diada és més nacional com més inclusiva és. I ho és menys quan sobresurten els elements particulars, per més legítims que siguin, d'una o diverses parts de la nació, que per definició és sempre plural", escriu Montilla en el comunicat que ha enviat als mitjans en motiu de la Diada de l'Onze de Setembre.

Per tot plegat, per a l'excap de l'executiu és "imprescindible preservar el caràcter institucional de la festa nacional, refermant els símbols que representen aquesta unitat civil". De fet, anima finalment els catalans a celebrar la Diada "en concòrdia, respecte a la diversitat i pluralitat" pròpies de la nació catalana.

Montilla reitera "la paradoxa" de viure un moment "d'exaltació nacionalista" en moments de "major pèrdua d'autogovern", una tesi que ja defensava el text del 2013. "No hi ha cap altre camí per al redreçament i l'ampliació del nostre autogovern que el diàleg, la negociació i el pacte", detalla Montilla en referència a l'encaix de Catalunya a Espanya, amb la vista molt posada a la consulta del 9 de novembre. "Ni l'immobilisme ni la ruptura tenen prou força per imposar-se", resol.

L'expresident fa una crida a recuperar "el camí de l'entesa" l'endemà del 9-N perquè "l'ofensiva recentralitzadora seguirà damunt la taula" el dia 10. "Tots plegats haurem d'estar igualment compromesos en la recerca de vies de solució[...]. L'afirmació nacional del nostre país és, al meu entendre, compatible amb la construcció d'una Espanya moderna que sigui capaç de reconèixer el seu caràcter plurinacional i estigui disposada a organitzar-se territorialment seguint els paràmetres d'un Estat federal, introduint per això els canvis necessaris en el nostre text constitucional", ha detallat enfilant el perfil federalista que defensen els socialistes catalans.

Honorabilitat i rectitud a la política, sense citar Pujol

La crisi i les dificultats de l'autogovern s'agreugen, segons Montilla, per la desconfiança dels ciutadans en les institucions i la democràcia, que encara empitjora més "quan es constata la manca de rectitud i honestedat de dirigents polítics, especialment si es tracta de persones amb llarga trajectòria institucional i elevades responsabilitats de govern", escriu sense citar el cas que afecta l'expresident Jordi Pujol.

"És imprescindible exigir a tots els responsables polítics, estiguin en tasques de govern o no, la màxima rectitud i honestedat en els seus comportaments com a garantia per a retornar la confiança en les institucions"; i tot plegat passa perquè "especialment els tribunals de justícia aclareixin tots els fets i en castiguin, eventualment, els responsables". "En una societat democràtica sana no hi pot tenir cabuda la impunitat", conclou el text de l'expresident.

stats