Política 30/05/2012

Montoro justifica l'incompliment de les inversions de l'Estatut perquè "no hi ha més diners públics"

En plena polèmica per les ajudes a Bankia, diu que això la Generalitat "ho entén", en resposta a una pregunta del diputat del PSC Francesc Vallès

Ara
2 min

MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha justificat aquest matí l'incompliment de la disposició addicional Tercera de l'Estatut, que estableix que les inversions a Catalunya han de ser el 18,6% del total a l'Estat per la manca de recursos públics. "La nostra voluntat i intenció és complir amb els estatuts d'autonomia, però no hi ha diners, no hi ha més possibilitat de generar més dèficit públic i deute", i això, segons Montoro, "ho entenen els governs autonòmics, tan la Junta d'Andalusia com el govern de la Generalitat". Montoro ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta del diputat del PSC Francesc Vallès, que li ha retret que el govern espanyol s'hagi saltat les disposicions de l'Estatut de Catalunya –i les d'altres comunitats com Andalusia– respecte a les inversions que ha de fer l'Estat als seus territoris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vallès li ha recordat que la disposició addicional tercera de l'Estatut estableix que les inversions a Catalunya han de ser del 18,6% del total de l'Estat, quan als pressupostos només hi consta un 11%. "Amb aquestes xifres vostès no compleixen amb l'Estatut, i no compleixen perquè no volen, perquè per complir en tindrien prou simplement de garantir per llei un percentatge sobre el total de les inversions regionalitzables".

Segons Vallès, "un govern que no compleix amb la norma institucional bàsica d'una comunitat autònoma és un govern que no actua amb lleialtat institucional". "Vostès no compleixen les lleis ni les compliran", ha dit Vallès, que també ha recordat que el govern espanyol ha reconegut al Consell de Política Fiscal i Financera que deu 211 milions a Catalunya que no ha inclòs als pressupostos.

Montoro ha respost i ha recordat que el govern "ha hagut de reduir les inversions a tot Espanya", i que "el que necessiten Catalunya i Espanya" és un millor finançament de crèdit bancari i una reducció del dèficit. "El que necessitem és renunciar a gastar, i per això estem fent una reducció de les inversions", ha dit.

Segons Montoro, als pressupostos "no hi ha més possibilitat de generar dèficit", i això "ho hauria d'entendre el PSC, "que també té una responsabilitat i ha deixat un gran forat" a Catalunya. "És el moment de reparar aquest forat, perquè si no, no sortirem de la crisi", ha sentenciat.

stats