Política 31/08/2017

Montoro rectifica: no retirarà el FLA si Catalunya gasta en el referèndum (però enviarà 'homes de negre')

Diu que el Procés amenaça la recuperació. La Generalitat ha certificat que no ha gastat res en l'1-O

Dani Sánchez Ugart
3 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu

MadridQuan el govern espanyol va anunciar al juliol que demanaria comptes setmanals a la Generalitat per garantir que no es gastava ni un euro a preparar l'1-O, el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va ser taxatiu en dir que, si ho feien, se li retirarien els fons del FLA. Aquelles declaracions van causar rebombori, perquè suposaven posar en risc el pagament de les factures ordinàries, des de les farmàcies fins a les escoles. Conscient d'aquesta repercussió, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha matisat aquest dijous les paraules del portaveu, i ha afirmat que no es posaran en risc els serveis públics a Catalunya, sinó que, en cas d'incompliment, s'activaran les mesures coercitives de la llei d'estabilitat, que en última instància inclouen l'activació d'una comissió d'experts i la intervenció directa, amb personal del ministeri d'Hisenda, de les finances catalanes.

Fonts del departament que dirigeix Montoro han aclarit a l'ARA que la retirada dels diners del FLA no va ser mai sobre la taula, i han explicat que les mesures que s'activarien en cas que la Generalitat gastés diners per al referèndum o no enviés la informació requerida acabarien amb l'enviament d'aquests 'homes de negre', que s'incorporarien al departament d'Economia per fer el control previ, i no posterior com passa ara, de les partides que vol gastar la Generalitat: una intervenció directa de l'autonomia per la via econòmica. De moment, però, no és el cas, perquè, segons el ministre, la Generalitat ha informat puntualment cada setmana que no ha dedicat fons a aquesta consulta, il·legal a ulls del govern espanyol, tot i que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit que ja tenen les urnes per a la consulta.

"Els serveis públics de Catalunya no estan en perill, i tampoc el pagament de les factures dels serveis públics, perquè l'Estat n'és el garant", ha insistit Montoro en la comissió d'Hisenda del Congrés, on estava cridat per En Comú Podem, ERC i el PDECat per donar explicacions per l'amenaça de retirada dels diners del FLA. Les mesures, segons ell, persegueixen "que ni un euro vagi destinat ni a finançar partides inconstitucionals ni les decisions polítiques de la Generalitat posin en risc els objectius d'estabilitat pressupostària".

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha sigut l'encarregat de replicar al ministre, a qui ha acusat de "pretendre dur un escenari d'excepcionalitat també a la sostenibilitat de les finances" catalanes, amb l'anunci de la retirada del FLA, i de fer més de "policia judicial" que de ministre d'Hisenda, intentant garantir per la via del FLA el compliment de les sentències del Tribunal Constitucional. El portaveu del PDECat a la comissió, Toni Postius, per la seva banda, ha recordat que la retirada del FLA no només afectaria els independentistes, sinó també els que volen mantenir l''statu quo', i ha considerat que les mesures coercitives justifiquen encara més la celebració del referèndum. A més, Postius li ha recordat que la setmana que ve s'aprovaran les lleis del referèndum i de transitorietat, i que per això encara no s'han gastat diners del referèndum.

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Esther Capella, ha atribuït a "les calors de juliol" l'excés verbal de Méndez de Vigo quan va parlar de retirar el FLA, un fet que provocaria "la suspensió de pagaments" de l'Estat. A més, ha considerat "innecessari" el control, perquè "no té sentit que la Generalitat tingui intenció de finançar a través del FLA el referèndum", i ha tirat de refranyer: "Els catalans, de les pedres en fem pans". La diputada del PSC, Meritxell Batet, ha coincidit a rebutjar el referèndum, però ha demanat al ministre que abordi un nou model de finançament públic, perquè "això és el que necessiten els ciutadans".

Esther Capella

stats