Política 04/01/2021

Mor Josep Fornas, editor, històric militant d'ERC i delegat personal del president Tarradellas

La Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi el 2010

Ara
2 min
Josep Fornas en rebre la Creu Sant Jordi, en una imatge cedida per la Fundació Josep Irla

BarcelonaJosep Fornas (Barcelona, 1924), editor i un dels diputats de la primera legislatura des de la restitució del Parlament, ha mort als 96 anys. N'ha informat el president de la cambra legislativa, Roger Torrent, en una piulada. La Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi el 2010.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com exposa un escrit d'homenatge a la seva figura publicat per la Fundació Irla quan se li va concedir el guardó, Fornas va estar implicat en la seva joventut en activitats clandestines contra el règim franquista. El seu pare, militar de l'exercit republicà durant la Guerra Civil, va estar internat en un camp de concentració i després va ser amnistiat. El 1945 va conèixer Xavier Balagueró, secretari general d'Estat Català, i a través d'aquesta amistat va conèixer diversos militants d'Unió Democràtica de Catalunya, a la qual es va afiliar, tot i que anys després es donaria de baixa del partit.

A més, Fornas va exercir com a enllaç a Catalunya del president Josep Tarradellas, que era a l'exili, i el va nomenar delegat personal. El 1977, Tarradellas el va designar com un dels membres de l'Organisme Consultiu de la presidència de la Generalitat. Es va afiliar a ERC el 1976 i va ser membre de la direcció del partit fins al 1986. El 1980 va convertir-se en diputat i president de grup parlamentari a les primeres eleccions del Parlament restituït (ERC va obtenir 14 escons). El 1984 va abandonar la primera línia de la política.

"Que la terra et sigui lleu, admirat Josep Fornas", ha dit el vicepresident Pere Aragonès en un tuit: "Gràcies pel compromís amb el país i, personalment, per les converses i l'amabilitat extraordinària".

L'expresident Quim Torra n'ha destacat la figura com a "activista antifranquista, enllaç del president Tarradellas, promotor cultural, editor de Pòrtic, home bo, generós, irònic".

El 1985 Fornas va cedir al Parlament un fons documental que inclou una col·lecció de cartells editats durant la Segona República i la Guerra Civil. Precisament, el republicà va desenvolupar aquest vessant de col·leccionista i va estar molt vinculat al món cultural. El 1963 va fundar l'editorial Pòrtic, a través de la qual va publicar 180 títols, tal com explica l'informe. El seu germà, Jordi Fornas (1927-2011), va ser pintor i artista.

stats