Política 14/10/2020

Els Mossos condecoren més de 400 agents per la gestió dels aldarulls postsentència de l'1-O

"L'auditoria més gran de la història" continua oberta en paral·lel amb tres sancionats

Ara
2 min
Els mossos d'Esquadra carreguen contra els manifestants a l'aeroport.

BarcelonaMalgrat les crítiques públiques i privades al dispositiu que van implementar els Mossos per contenir les protestes arran de la sentència de l'1-O, més de 400 agents de la policia catalana han estat condecorats per la gestió d'aquells aldarulls. La informació l'ha avançat El País i contrasta amb les disputes que hi va haver aleshores dins del Govern, que van obligar el cos a posar en marxa la que van anomenar "l'auditoria més gran de la història" dels Mossos. La investigació interna per fer un cribratge entre les bones i les males praxis continua en marxa: per la via administrativa només hi ha tres agents sancionats i dos més que estan sent investigats –més enllà dels casos que continuen judicialitzats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, la justícia investiga 37 agents dels Mossos i la Policia Nacional per les lesions que van provocar les càrregues policials d'aquelles jornades, segons confirmen fonts del cos. Aquest dimecres, l'entitat Irídia ha informat que dinou agents –setze mossos i tres policies nacionals– estan immersos en denúncies que van presentar aquelles setmanes. Hi va haver més de 600 ferits i 200 persones detingudes.

Sigui com sigui, la conclusió a la qual arriba el cos és que la tasca policial va ser eminentment exitosa, i això que tota l'estratègia prèvia que tenien preparada se'n va anar en orris. En concret són 423 els agents que han estat condecorats, 140 dels quals membres dels antidisturbis de la Brigada Mòbil (Brimo). El País destaca que entre els agents reconeguts per la seva tasca hi ha els que van actuar a la plaça Urquinaona de Barcelona, l'epicentre de les protestes ciutadanes. En total els Mossos han donat 724 condecoracions per intervencions de l'any passat i més de la meitat han sigut per les protestes de la sentència. A més, també està previst que es condecorin agents de la Policia Nacional, tot i que encara no s'ha informat dels noms.

La Policia Nacional també ha condecorat Mossos per aquelles actuacions, disset en total. Fa uns dies, amb motiu de la celebració del patró de la policia espanyola, es va reconèixer la tasca del comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, el cap de la Comissaria General d'Informació, el cap de la regió policial de Barcelona i el màxim responsable de la Brimo, segons va avançar també El País.

stats