Societat 14/10/2020

La justícia investiga 37 mossos i policies nacionals per les lesions en les protestes postsentència

Dues de les causes que l'entitat Irídia ha impulsat són per persones que van perdre un ull

Montse Riart / Pau Esparch
3 min
La zona d'arribades de la T1, totalment col·lapsada pels manifestants

Barcelona14 d'octubre del 2019. Fa un any les elevades condemnes de la sentència del Procés van inundar de protestes ciutadanes el país, que es va blindar amb un fort dispositiu conjunt de Mossos d'Esquadra i Policia Nacional. Més de 600 persones van resultar ferides –una cinquantena de les quals per l'impacte d'un projectil policial– i es van produir més de 200 detencions. Dotze mesos després, segons fonts de la policia catalana, hi ha 13 causes judicials obertes amb 37 agents investigats (entre mossos d'esquadra i policies nacionals) per la contundent actuació contra els manifestants a tot Catalunya. L'entitat Irídia, que va presentar una trentena de denúncies en representació dels lesionats, porta alguns dels casos més greus, en els quals hi ha 16 mossos d'esquadra i tres policies nacionals investigats.

Dos dels ferits que representa Irídia van perdre l'ull per l'impacte d'un projectil de precisió (utilitzats pels Mossos d'Esquadra) o una pilota de goma. Es tracta del jove lesionat a l'aeroport del Prat en la primera jornada de les protestes –segons Irídia no està clar si el que el va ferir a l'ull va ser una pilota de goma o un projectil de foam–, i d'una altra persona que va patir l'impacte a l'ull al carrer Trafalgar de Barcelona el 18 d'octubre de l'any passat. Especialment en aquest últim cas, l'entitat ha fet una crida a recollir imatges del moment per ajudar en la investigació.

De fet, Irídia -que representa també bona part dels lesionats durant el dispositiu policial de l'1-O a Barcelona i que ha engegat una campanya de crowfunding per poder finançar les dues accions processals- ha concentrat bona part de les denúncies pel dispositiu conjunt dels mossos i la policia espanyola a l'aeroport del Prat, com ara el de la furgoneta dels Mossos que va envestir alguns dels manifestants i va seguir conduint 300 metres més.

A la resta de Barcelona, estan personats com a acusació particular o popular en diversos procediments per lesions desproporcionades a ciutadans, com ara una persona que va patir l'impacte d'un projectil de precisió al cap a l'avinguda Diagonal o el cas d'una menor lesionada a l'interior d'una cafeteria de la Via Laietana i traslladat a la comissaria de la policia espanyola.

Unes càmeres de seguretat van captar com la policia traslladava la menor a la comissaria de Via Laietana i Irídia ha aportat les imatges a la causa

L'advocada de l'entitat Anaïs Franquesa ha reconegut que –a diferència de les causes pels votants ferits l'1-O– serà difícil establir "la cadena de comandament i d'ordres", però espera que en les investigacions judicials per casos de persones que van perdre la visió d'un ull en les protestes es pugui establir "la responsabilitat concreta dels comandaments que van permetre l'ús de pilotes de goma o de projectils de foam [el nom tècnic dels projectils de precisió]".

Franquesa i el també advocat d'Irídia Andrés García Berrio han explicat que s'ha traslladat el balanç de l'entitat a la conselleria d'Interior. Tot i la petició de publicar les instruccions dels Mossos pel que fa a l'ús dels projectils de precisió, l'entitat no hi ha pogut accedir: "Se'ns va dir que no per motius de seguretat", ha explicat Franquesa, que ha criticat la falta de "transparència" del cos i el departament en aquest sentit.

Investigar les males praxis

García Berrio ha insistit també en la necessitat que tots els cossos policials, en especial els Mossos, investiguin "de manera proactiva" les males praxis i els casos de violència policial que es detectin en els dispositius de seguretat. "No és adequat que aquest paper l'hagin de fer i acabi recaient en mans d'entitats de defensa dels drets humans perquè des de l'altra banda no s'actua", ha subratllat el penalista.

Més enllà dels casos que continuen judicialitzats, els Mossos han sancionat internament -per la via administrativa- tres agents i dos més estan sent investigats.

stats