Política 14/03/2014

Interior mobilitza els Mossos el 9-N

CiU i ERC emmarquen la mobilització dins la "normalitat", mentre que el PSC ho considera "focs artificials, perquè la consulta no es farà"

Agències
2 min

BarcelonaEl departament d'Interior ha inclòs en el seu calendari de desplegaments policials per al 2014 la consulta del 9 de novembre. Els Mossos han rebut un comunicat del departament on se'ls informa que el 9-N és una jornada clau i que per això poden ser mobilitzats. La notícia, avançada pel diari 'El Mundo' –que demana als seus lectors en una enquesta si el govern espanyol hauria de "respondre a la mobilització dels Mossos per part d'Artur Mas"–, és una constatació més que, tot i les dificultats, la Generalitat treballa de forma discreta en l'organització de la jornada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons recull una circular interna signada pel director general de la policia, Manel Prat, entre els dies importants de desplegaments per als quals són necessaris tots els agents convocats hi ha Sant Jordi (23 d'abril), el GP de Fórmula 1 (11 de maig), les eleccions al Parlament Europeu (25 de maig), la revetlla de Sant Joan (23 juny), la festa major de Gràcia (15 i 16 d'agost), l'11 de setembre (Diada Nacional i Mundial de bàsquet) i el 12 d'octubre.

En dies normals, les absències al lloc de feina al cos policial poden justificar-se amb document mèdic però també amb la declaració responsable de la persona interessada, tot i que en dates de dispositius especials és obligatori presentar el document. Aquest serà, justament, el cas del 9-N.

Discrepàncies

Jordi Turull (CiU) ha defensat en declaracions als periodistes que el 9 de novembre ha d'existir un operatiu policial que permeti "fer una consulta amb totes les garanties", tal com succeeix durant qualsevol convocatòria electoral. En la mateixa línia, Marta Rovira (ERC) ha argumentat que la consulta és "un procés electoral que mereix una organització semblant a la de qualsevol altre procés electoral", i ha emmarcat dins la normalitat que s'activin aquest tipus de protocols interns.

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha considerat que la circular interna dels Mossos forma part dels "focs artificials" que envolten, segons la seva opinió, l'aposta del Govern per fer la consulta d'autodeterminació el 9 de novembre del 2014. Lucena ha assegurat que "tots" els membres de l'executiu català admeten "en privat" que la consulta no es podrà fer aquest dia tal com està plantejada actualment, per la qual cosa ha considerat que tots els passos que s'estan fent són "com una realitat paral·lela que és una mica absurda".

stats