Política 08/10/2020

L'Estació de França, sense trens a causa del dispositiu policial per la visita de Felip VI

Els diversos cossos de seguretat desplegaran les unitats d'ordre públic per les mobilitzacions

Pau Esparch
3 min
Els trens de Rodalies no circularan per l'Estació de França durant unes hores

BarcelonaLa visita de Felip VI a Barcelona aquest divendres obligarà a deixar l'Estació de França sense servei ferroviari durant unes hores. Els Mossos d'Esquadra han demanat a Renfe que els trens no hi circulin a causa del dispositiu policial que es desplegarà a la zona. Hi haurà efectius dels Mossos, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana de Barcelona, cadascun en les seves funcions. Els cossos de seguretat, que es limiten a dir que els agents garantiran l'arribada del rei, trauran al carrer les unitats d'ordre públic per les mobilitzacions que hi pugui haver. D'una banda, s'ha organitzat una cadena humana des de l'Estació de França fins al monument de Colom convocada per l'ANC i Òmnium Cultural, que ha estat comunicada a la Generalitat i, de l'altra, els CDR han convocat una manifestació a l'avinguda del Marquès de l'Argentera, que no ha estat comunicada.

Entre les 9.25 h i les 11.45 h del matí els trens de Rodalies no circularan per l'Estació de França. Aquesta és l'ordre que han donat els Mossos a Renfe per l'operatiu per la visita de Felip VI. També es tancarà l'estació de metro Ciutadella-Vila Olímpica de la línia 4 entre les 10 i les 10.30 hores i entre les 11.15 i les 11.45.

El rei ha de presidir el lliurament de premis de la Barcelona New Economy Week, un esdeveniment de la indústria digital, el comerç digital i la logística. L'acte ha de començar a les 10.30 h a l'Estació de França. També hi participarà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Per això la previsió és que els Mossos muntin un perímetre al voltant de l'Estació de França per assegurar que Felip VI, Sánchez i la resta d'autoritats assisteixin a l'acte tot i les concentracions que s'han anunciat al carrer contra la visita del rei. Entre les autoritats no hi haurà ni el president substitut, Pere Aragonès, ni el president del Parlament, Roger Torrent, ni tampoc l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau.

El dispositiu entre els diversos cossos tindrà un centre de coordinació operativa (Cecor) liderat pels Mossos. De fet, la policia catalana ja va preparar el Cecor fa dues setmanes quan estava prevista la presència de Felip VI a Catalunya per l'acte d'entrega dels despatxos a l'Escola Judicial, tot i que al final el govern espanyol va vetar la presència del rei per la imminència de la inhabilitació de Quim Torra i la proximitat del tercer aniversari de l'1-O. Llavors els Mossos també van activar els antidisturbis en "alerta màxima".

Malgrat tot, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va relativitzar aquest dimecres el dispositiu policial per la presència de Felip VI i Sánchez com "un acte més", que va situar al mateix nivell, des del punt de vista de la seguretat, de les mobilitzacions de la Diada o del dia que es va saber la inhabilitació de Torra. "La visita del rei i el president del govern espanyol no ens genera més tensió", va assegurar Sàmper, que va afegir que els Mossos estan "totalment preparats per a qualsevol actuació". El conseller va dir que la policia catalana es dedicarà a "vetllar per la seguretat i la lliure manifestació".

El rei "no és benvingut"

Les mobilitzacions previstes són la cadena humana que l'ANC i Òmnium, juntament amb altres entitats de la societat civil, partits polítics i sindicats, volen fer des de l'Estació de França fins al monument de Colom per deixar clar a Felip VI "que no és benvingut i que Catalunya no té rei". L'acció començarà a les 10 h de manera coordinada en diversos punts. Els participants hauran de repartir-se entre nou trams per evitar aglomeracions i poder complir així les mesures sanitàries pel covid-19. Els manifestants s'ubicaran al tram acordat en funció del districte de la ciutat on visquin.

En paral·lel, el CDR del Barcelonès i altres col·lectius independentistes també han cridat a sortir al carrer per mostrar el seu rebuig al desembarcament del rei a Barcelona. En aquest cas, la concentració es vol fer a l'avinguda del Marquès de l'Argentera amb el carrer del Comerç, just davant l'Estació de França.

stats