ELECCIONS ESTATALS
Política 30/05/2015

MES es planteja promoure una llista sobiranista unitària a les estatals

Marina Geli proposa intentar sumar CiU, ERC, la CUP, ICV, EUiA i Podem per forçar la celebració d'un referèndum, tot i que el partit prendrà una posició definitiva en una assemblea que ha convocat per al 27 de juny

Roger Tugas
2 min
Dirigents de MES, entre els quals Magda Casamitjana i Marina Geli, en un acte recent a Girona / ACN

BarcelonaMoviment d'Esquerres (MES) es planteja promoure una coalició sobiranista de cara a les eleccions estatals que previsiblement han de tenir lloc al novembre. Ho ha proposat aquest dissabte Marina Geli al consell polític de la formació, segons ha explicat la diputada posteriorment a l'ARA, i ha rebut el suport de Magda Casamitjana, dirigent del partit de socialistes sobiranistes. Aquesta aliança, segons Geli, hauria de sumar idealment CiU, ERC, MES i la CUP –si optés per presentar-se a les eleccions espanyoles–, però també formacions sobiranistes que es plantegen algun tipus de relació amb l'Estat i que estan a favor d'un referèndum sobre la independència, cosa que inclouria també ICV, EUiA, Podem i l'espai de Barcelona en Comú, per exemple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Aquesta llista sobiranista s'hauria de presentar unida al Congrés i al Senat, hauria de pressionar en favor de la celebració d'un referèndum i hauria de forçar els partits estatals a permetre'l, en paral·lel al procés constituent que s'hauria iniciat ja des de Catalunya", explica Geli. En tot cas, MES ha decidit convocar una assemblea del partit per al 27 de juny, i allí es decidirà definitivament amb quina fórmula vol ser present el 27-S i de cara a les estatals, amb la llista unitària sobre la taula en els segons comicis.

Reobrir negociacions del full de ruta

De la mateixa manera, la formació ha decidit reobrir la setmana vinent les negociacions de cara al full de ruta per mirar d'integrar les seves esmenes al text segellat per CDC i ERC i intentar sumar-hi també altres formacions d'esquerres no necessàriament independentistes. L'objectiu de MES, segons Geli, és "ampliar la base del sobiranisme". En concret, els socialistes sobiranistes plantegen que Catalunya iniciï de manera unilateral un procés constituent, però durant els sis mesos posteriors a les eleccions estatals, intentar negociar amb el nou govern espanyol la celebració d'un referèndum. En cas de no ser possible, MES aposta per ignorar els vetos de l'Estat i culminar el procés. Amb aquesta esmena i aprofundint en el caràcter social del nou estat, el partit aspira a sumar sobiranistes no independentistes al full de ruta.

De cara a possibles pactes a Barcelona –MES s'hi va presentar en coalició amb ERC–, Geli demana a Barcelona en Comú que com a mínim doni llibertat de vot als seus regidors per votar qüestions d'àmbit nacional, com una eventual entrada a l'Associació de Municipis per la Independència.

stats