Política 27/05/2015

Rajoy rumia celebrar les eleccions espanyoles el 22 o el 29 de novembre

El president espanyol manté la idea de fer els comicis a finals d'any, amb independència dels resultats del 24-M

Europa Press
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant el ple del Congrés d'aquets dimecres. EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, estudia les dates del 22 o del 29 de novembre per celebrar les eleccions espanyoles, han informat a Europa Press fonts parlamentàries, dues dates que deixarien temps per aprovar al setembre les últimes lleis en tramitació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern del PP treballa calendari en mà amb el Congrés i el Senat per determinar quin temps es necessita per aprovar les reformes pendents i posar data a la dissolució de les Corts, que s'ha de produir 54 dies abans de la jornada electoral.

Segons les mateixes fonts, Rajoy ha deixat entreveure que les dates amb més probabilitats per fixar la cita amb les urnes són els dos últims diumenges de novembre, de manera que manté la seva previsió inicial, amb independència del que va passar en les eleccions locals de diumenge.

Si les eleccions se celebren el dia 29 de novembre, les Corts es dissoldran el dia 6 d'octubre, i si la data elegida és el 22, aquesta legislatura conclourà el 29 de setembre.

Pressupostos sí o no?

Si el PP manté la seva intenció de presentar un projecte de pressupostos generals del 2015, com han aconsellat públicament alguns dirigents amb la idea d'aprofitar anuncis de mesures socials, seria millor la primera opció, ja que donaria temps a portar el projecte al Congrés el dimarts 29 de setembre.

Convocar abans d'aquestes dates de novembre avançaria encara més la dissolució i s'impediria completar la tramitació parlamentària d'algunes de les lleis que el govern espanyol ha previst aprovar en el que queda de curs. En l'agenda legislativa pendent hi consten diverses reformes del ministeri de Justícia (lleis d'enjudiciament civil i criminal, entre d'altres), així com les dues iniciatives que permetran publicar la llista de morosos amb l'administració i dels defraudadors condemnats, la posada en marxa de la llei de segona oportunitat, el nou procediment comú de les administracions públiques, la reforma de la formació professional, els canvis legislatius que necessita el Pla de Família, la llei de patrimoni natural i la llei de qualitat alimentària.

El Congrés i el Senat ja tenen previst un estiu amb més feina de l'habitual. Es calcula que al juliol hi haurà dues o tres sessions plenàries a la cambra baixa i dues més a la cambra alta, mentre que a l'agost es dóna per fet que treballaran algunes comissions, però tot i així quedaran lleis pendents per a nous plens del Congrés i del Senat al setembre.

Enmig d'aquest calendari hi ha la cita del 27 de setembre, per la qual cosa l'últim dia hàbil per aprovar lleis en els plens del Congrés o del Senat és el dijous 17 de setembre.

Mariano Rajoy sap, a més, que retardar la cita electoral després del 29 de novembre resulta molt complicat, ja que el diumenge següent és el 6 de desembre, reservat per al Dia de la Constitució, i d'anar més enllà no sembla aconsellable perquè implicaria constituir les cambres i posar en marxa l'onzena legislatura en ple Nadal.

stats