Parlament
Política 27/04/2023

Multes als ajuntaments però també ajudes: la via que negocien PSC, ERC i Junts per fer front a la sequera

Les formacions negocien una fórmula de consens sobre el principal escull, el règim sancionador

3 min
Imatge del ple del Parlament aquest dimecres.

BarcelonaLa sequera s'ha convertit en un repte majúscul sobre les institucions amb la complicació afegida d'haver de negociar quan les eleccions municipals són a la cantonada. El decret de mesures del Govern està en marxa, però l'oposició va advertir que en paral·lel calia buscar una via de consens. Aquesta via, però, va quedar encallada quan la cimera de l'aigua que a principis de mes va convocar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va acabar en fracàs. Junts ja va advertir llavors, a la sortida de les reunions, que preveia impulsar una proposició de llei sobre la sequera pel seu compte, que des de la setmana passada s'ha convertit en una segona oportunitat d'acord. En els darrers dies el Govern, PSC, ERC i Junts han mantingut diversos contactes per mirar de trobar el consens sobre aquest text. I encara que fonts de tots tres partits insisteixen que la negociació continua i encara no s'ha tancat res, el cert és que hi ha hagut un acostament de les posicions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El principal escull és el règim sancionador als ajuntaments. Les parts partien de punts de partida oposats: el Govern i els republicans són partidaris de reclamar responsabilitats als ajuntaments que incompleixin les restriccions, mentre que PSC i JxCat no estaven d'acord, d'entrada, amb les multes. En la cimera de l'aigua es van fer concessions, però no van ser suficients: ERC va acceptar un règim transitori, JxCat va admetre que se sancionés però a partir del juliol, i el PSC va defensar que els alcaldes necessitaven més temps per adaptar-se a la normativa, almenys fins al setembre. En canvi, després de nombrosos contactes creuats en els darrers dies entre el govern i ERC, d'una banda, el PSC i Junts, de l'altra, i una ronda de reunions que ha tingut lloc aquest matí, s'ha fet palpable un acostament entre les posicions d'ERC i el PSC –els dos partits més allunyats–. A les converses amb els grups també s'hi han afegit els comuns, mentre que la CUP ha mantingut contactes amb el Govern sobre la qüestió, però la posició d'aquests dos partits està lluny dels plantejaments de Junts.

Els socialistes, que insisteixen que tenen millor "sintonia" amb Junts, s'han mostrat oberts a fixar un termini sense "data concreta" per posar sancions als ajuntaments per la sequera. La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha dit que, tot i que no estan d'acord amb marcar l'1 de juliol com a data per començar a sancionar els municipis –com proposa el text de Junts–, sí que podrien acceptar marcar "un règim transitori" que doni temps als ajuntaments per fer les obres i les inversions necessàries per poder complir amb els requisits d'estalvi. Aquest termini també hauria de permetre als governs locals acollir-se als ajuts per fer front a la sequera que l'executiu posarà en marxa abans d'haver d'afrontar les sancions.

Ajudes per evitar sancions

Poc després, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha plantejat en una roda de premsa (que s'ha fet en paral·lel a una reunió entre el PSC, ERC i el Govern) una proposta similar: condicionar l'aplicació de les sancions a la convocatòria d'ajudes."Hi ha d'haver corresponsabilitat", ha dit Vilalta: "Com que hi ha municipis que necessiten poder invertir per millorar, proposem que es tramiti tot a la vegada". Fonts de tots dos partits admeten que les postures estan més alineades ara que fa unes setmanes, mentre que des de JxCat no han fet declaracions. Tot i que no volen donar res per tancat, fonts del partit creuen que arribar a un acord a hores d'ara és possible. L'objectiu de la formació és que la seva proposició de llei, que es debatrà el dijous vinent en el ple, sigui el desllorigador d'un consens que no va aconseguir Aragonès en la cimera de l'aigua.

stats