Sequera
Societat Medi Ambient 23/04/2023

180.000 litres d'aigua perduts al dia: pressió veïnal al Canyet per reparar la fuita que raja des de fa 18 anys

L' Ajuntament de Badalona i l'ATL es van comprometre divendres a enviar tècnics a la zona “els propers dies”

N.V.
2 min
Guijarro critica la "deixadesa" de Generalitat a la fuga de riera de Canyet

BarcelonaMés d'un centenar de veïns del barri del Canyet, a Badalona, han tornat a sortir al carrer aquest diumenge per demanar una solució. Fa dues dècades que una de les canonades principals que abasteix d'aigua l'àrea metropolitana de Barcelona té una fuita per la qual es malbaraten 2 litres d'aigua per segon. O el que és el mateix, 180.000 litres al dia. El flux d'aigua perduda és tan gran que, quan es va detectar, van haver de construir una séquia per canalitzar-la i, el 2008, les administracions van decidir fer també un pou per reaprofitar part de l'aigua per al regadiu i altres usos municipals.

Així i tot, fa anys que pagesos i veïns de la zona agafen l'aigua sobrera per aprofitar-la per regar horts i cultius o, directament, per omplir cotxes sencers amb garrafes per al consum domèstic. Denuncien que la pèrdua d'aquest recurs cada vegada més escàs no és un "problema del Canyet", sinó una qüestió de sostenibilitat que afecta la ciutat i tota l'àrea metropolitana.

De fet, les associacions veïnals del Canyet, Montigalà, Bufalà, Morera, Bonavista i Pomar fa temps que demanen una solució que no arriba i que ara –amb la gran sequera que hi ha al país i que ja està provocant restriccions agràries– veuen més necessària que mai. Per això aquest Sant Jordi han tornat a pressionar per demanar respostes i que s'aturi el malbaratament.

La fuita és tan gran que fa anys van decidir construir una séquia per canalitzar l'aigua

Divendres passat, l'Ajuntament de Badalona i l'Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) es van comprometre a treballar conjuntament per resoldre aquesta incidència ja històrica. L’ alcalde de Badalona, Rubén Guijarro i el gerent d’ATL, José Miguel Diéguez, es van reunir i van assegurar que “els pròxims dies” destinaran tècnics a treballar a la zona per “comprovar l’estat de les instal·lacions” i determinar quina reparació es pot fer. “L’objectiu comú no és altre que aprofitar al màxim un recurs tan valuós com l’aigua, especialment en la situació de sequera actual”, apuntaven en un comunicat. La solució, però, no serà immediata.

Una solució massa costosa

La reparació d'aquesta canonada no és gens fàcil, apunten des de l'ATL. La fuita, expliquen, prové de la conducció que connecta la planta potabilitzadora del Ter amb el centre de distribució de Trinitat. Es tracta d’un túnel de tres metres de diàmetre que va entrar en servei l'any 1966. Per això, tapar la fuita, expliquen, passa per construir un desdoblament, perquè l’actuació implicaria aturar el subministrament d’una de les conduccions més importants d'aigua a l’àrea metropolitana.

Les dues institucions van recordar divendres que entre el 2003 i el 2009 es van fer les obres de desdoblament en tres dels quatre trams previstos. El tram que hi ha pendent requereix una inversió de 36 milions d'euros i actualment està en fase de licitació, amb previsió que les obres estiguin acabades entre el 2024 i el 2025.

stats