Política 20/05/2014

La Junta Electoral Central prohibeix el multireferèndum convocat per als dies 24 i 25

La JEC afirma que "muntar taules de vot" a diferents municipis de Catalunya, pròxims als col·legis electorals, per "plantejar preguntes com les enunciades" pot condicionar els electors i afecta els principis de reflexió i regularita

Efe
2 min

BarcelonaLa Junta Electoral Central (JEC) ha prohibit a les entitats convocants celebrar el multireferèndum que tenien previst celebrar dissabte i diumenge que ve perquè considera que l'acte pot influenciar els electors als comicis europeus. En el seu acord, la JEC afirma que "muntar taules de vot" a diferents municipis de Catalunya, pròxims als col·legis electorals, per "plantejar preguntes com les enunciades" pot condicionar els electors i afecta els principis de reflexió i regularitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Junta creu que el multireferèndum és contrari a la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) i al·lega que un dels convocants sigui la CUP que, encara que no es presenti a les eleccions, tampoc pot realitzar actes de propaganda electoral. Per a la JEC, el caràcter de les preguntes, entre les quals es qüestiona sobre el deute de la Generalitat o la Iniciativa Legislativa Popular, tenen "indubtable naturalesa política" i poden suposar "una influència en els electors" com demostra, segons l'acord, que PP, PSOE, UPyD, Vox i Cilus s'hagin manifestat en contra de l'acte.

Per això, la Junta afirma que "les entitats convocants hauran d'abstenir-se de realitzar els dies de reflexió i votació de les eleccions al Parlament Europeu les activitats objecte d'aquesta consulta" i afegeix que, a partir de dilluns, "la Junta Electoral, dins de l'àmbit de les seves competències, no té res a objectar". La JEC subratlla que, d'acord amb "els principis de reflexió i regularitat que han de presidir l'acte de la votació" impedeixen que els dies 24 i 25 de maig es puguin celebrar actes públics o activitats de consulta o enquesta de la població que pugui afectar els citats principis. També recorda que, segons la LOREG, "no pot difondre's propaganda electoral, ni realitzar-se cap acte de campanya electoral un cop aquesta hagi legalment acabat", és a dir, a partir de les dotze de divendres a la nit.

L'acord insisteix que la LOREG no permet que es formin "grups susceptibles d'entorpir, de qualsevol manera que sigui, l'accés als locals, ni s'admetrà la presència prop d'aquell o aquells que puguin dificultar o coaccionar el lliure exercici del dret a vot". El document matisa que les consultes proposades per les entitats no poden ser considerats "referèndum ni com consulta popular" perquè no estan convocades per les autoritats públiques conforme a la legislació.

Multireferèndum és una convocatòria de diferents entitats que proposen set preguntes sobre diferents qüestions generals i d'àmbit local que, des del 27 d'abril i fins al 25 de maig pretén que "s'expressi la voluntat popular de forma directa i determinant sobre problemàtiques aturades a les institucions".

stats