Política 02/08/2016

Mundó acusa el govern espanyol d'utilitzar la Constitució com un "Codi Penal contra Catalunya"

Secretaris judicials lliuren la notificació amb les advertències del TC a la Generalitat

Ara
3 min
Carles Mundó: “El TC s’ha convertit en el noi  dels encàrrecs del govern espanyol”

BarcelonaEl conseller de Justícia, Carles Mundó, ha lamentat que el govern espanyol vulgui utilitzar la Constitució com a "Codi Penal contra Catalunya" i el Tribunal Constitucional (TC) com l'eina per "suspendre l'autonomia de Catalunya per la porta del darrere". El conseller ha respost així en una entrevista a Catalunya Ràdio a la suspensió per part del TC de les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Mundó troba "insòlit" que el govern del PP utilitzi el TC per intentar "coartar i prohibir" el debat polític i ha animat la resta de partits a afrontar el procés català des de l'òptica política, i no judicial. El conseller també ha advertit que una eventual inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, acabaria per "desconnectar" l'estat espanyol de la societat catalana i ha avisat que el convertiria en un estat antidemocràtic.

Mundó ha encaixat la suspensió del full de ruta de la desconnexió amb "extrema preocupació" però amb poca sorpresa. "Forma part del guió", ha assegurat. Per al conseller, l'ús constant del TC contra Catalunya és la mostra que el PP es vol "amagar darrere de les togues" per intentar resoldre una situació que hauria d'afrontar el mateix govern.

El TC, ha recordat Mundó, ha de valorar si les lleis s'ajusten a la Constitució, però no ha d'entrar a valorar opinions polítiques. El conseller creu que els magistrats del TC es troben "incòmodes" amb els constants recursos presentats pel govern espanyol i creu que és per això que la resolució d'aquest dilluns no apunta a la "línia dura" i posposa les possibles sancions.

En aquest sentit, Mundó ha posat de manifest la incoherència que suposa considerar legals els partits independentistes i el mateix Parlament de Catalunya, però no les seves idees polítiques. "S'han de protegir les opinions dels ciutadans, i el que ara es discuteix al Parlament és el que es va votar a les urnes el 27 de setembre", ha afegit.

"Podem entendre que diguin que hi ha lleis que no tenen encaix a la Constitució, però no que entrin a valorar opinions", ha insistit el conseller. Pel que fa a una eventual inhabilitació de Forcadell, Mundó ha dit que "no és difícil imaginar-s'ho", però adverteix que "no tindria sentit jurídic ni polític".

Segons el conseller, el govern espanyol vol fer amb Forcadell el mateix que pretenia amb l'expresident Mas: "Ara l'han posat a ella al centre de la diana, però no entenen que apartant-la no solucionaran res. Després en vindrà una altra i després una altra".

Secretaris judicials a la Generalitat

Quatre secretaris judicials s'han personat aquest dimarts a les 12.30 hores al Palau de la Generalitat per lliurar en mà al Govern la notificació de la resolució amb les advertències que el Tribunal Constitucional (TC) va determinar arran de la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent.

Quatre secretaris judicials, al Palau de la Generalitat per lliurar la notificació amb les advertències del TC a Puigdemont i els consellers.

Els quatre funcionaris han arribat just després que se celebrés el consell executiu que, com cada dimarts, es reunia al Palau. Els secretaris judicials han volgut així lliurar personalment al president de la Generalitat, Carles Puigdemont; al secretari del Govern, Joan Vidal de Ciurana, i a tots els consellers el dictamen que dilluns va dictar l'alt tribunal després d'una reunió d'urgència. Els quatre funcionaris han estat rebuts pel cap de gabinet de Puigdemont, Josep Rius, que els ha fet passar a una sala del Palau on han pogut anar notificant la resolució.

Alguns consellers han utilitzat el Twitter per explicar com han rebut la notificació. El conseller de Cultura, Santi Vila ha penjat una foto firmant l'advertiment. La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, també ha mostrat el text i ha lamentat que mentre el Govern actua "per la via del diàleg", el TC adverteix de les responsabilitats penals.

stats