Política 27/03/2016

Mundó: “Estic convençut que els tribunals se senten profundament incòmodes havent de resoldre qüestions polítiques”

El conseller de Justícia garanteix que la desconnexió es farà amb "seguretat jurídica"

Ara
2 min
El conseller de Justícia, Carles Mundó, en una entrevista a l'ACN

BarcelonaEl conseller de Justícia, Carles Mundó, lamenta aquest diumenge en una entrevista a l'ACN que el procés participatiu del 9-N hagi acabat als tribunals. En aquest sentit, ha considerat un "error" que el cas hagi estat portat davant la justícia perquè, segons el conseller, l'arrel de tot plegat és "una qüestió política". "Judicialitzar-ho no aportarà cap solució, i estic convençut que els tribunals se senten profundament incòmodes havent de resoldre qüestions que són de l’àmbit de la política", ha sentenciat Mundó. La Fiscalia, aquesta setmana, va veure "sòlids indicis delictius" en Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per la consulta alternativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller de Justícia no acaba d’entendre per què "el PP i el govern de l'Estat" s’han entestat a "portar als tribunals una qüestió com el 9-N". "Va ser un procés polític que tenia com a objectiu conèixer l’opinió dels ciutadans sobre el futur de Catalunya. Que això algú pensi que té sentit portar-ho als tribunals és un error", ha considerat.

El conseller creu que "els problemes polítics s'han de resoldre des de la política" i no deixar-los en mans de la justícia. "Judicialitzar la política és un error perquè no aportarà cap solució i perquè estic convençut que els tribunals se senten profundament incòmodes havent de resoldre qüestions que són de l’àmbit de la política. Són perfectament conscients que ells no donaran judicialment una resposta a una qüestió de naturalesa política", ha assegurat Mundó. En aquest sentit, ha volgut "convidar" el PP i al govern de l’Estat a "valorar si porta a algun lloc aquesta judicialització", i ha assegurat que ell creu que "només situa la qüestió en un carreró sense sortida".

La durada de la legislatura

D'altra banda, i després que fa unes setmanes algunes veus com la de l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell posessin en dubte la conveniència de marcar un límit de temps a la legislatura, Mundó surt ara en defensa de la tesi de "complir el compromís" electoral i que el Govern tingui una durada de divuit mesos.

En aquest sentit, Mundó assegura que "entén" el debat sobre si divuit mesos "és poc o molt" però creu que "el més correcte és respectar els compromisos que s’han pres amb l’electorat". "Entenc que establir un termini té inconvenients, però també avantatges perquè situem la qüestió en un horitzó conegut i això és un senyal que el Govern treballa amb objectius i amb la ferma voluntat de complir-los".

Per últim, Mundó s'ha mostrat convençut que el Govern farà el procés de desconnexió de l'Estat "amb tota la seguretat jurídica", i ha reiterat la voluntat que "no hi hagi un buit legal en cap moment". És per això que el mateix conseller considera cabdal "la importància de la llei de transitorietat jurídica".

stats