Política 03/07/2015

Els municipis independentistes s'encomanen a la decisió de l'ANC i Òmnium sobre la confluència sobiranista pel 27-S

L'Associació de Municipis per la Independència esquiva prendre una posició pròpia

2 min
Els integrants de la junta directiva de l'Associació de Municipis per la Independència, aquest divendres / ACN

BarcelonaLa directiva de l'AMI ha ratificat aquest divendres la decisió de sumar-se al que decideixin l'ANC i Òmnium Cultural sobre una eventual confluència independentista de cara al 27-S. "Estarem expectants al que decideixin les entitats i anirem amb ells per treballar plegats", ha assenyalat Josep Maria Vila d'Abadal, president en funcions de l'entitat. L'encara president de l'AMI ha destacat que, tot i que ells també es consideren societat civil, "qui ho és realment són l'ANC i Òmnium, perquè nosaltres en el fons som gent de partit". "No tindria sentit que nosaltres passéssim per davant", ha argumentat. La directiva de l'AMI també ha proposat l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, com a substitut de Vila d'Abadal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La direcció de l'Associació de Municipis per la Independència ha validat la voluntat de l'entitat d'estar al costat de la decisió que prengui l'ANC en la consulta que es duu a terme entre aquest divendres i demà, dissabte, respecte a l'oferta d'una llista unitària per les eleccions del 27 de setembre. L'encara president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, ha explicat que l'entitat "entomarà" el que decideixi l'ANC, "perquè és l'ANC, i també Òmnium, els que representen realment la societat civil". "Nosaltres som gent de partit, però seguirem treballant al seu costat i col·laborant-hi, com fins ara", ha destacat.

Relleu al capdavant

El fet que Vila d'Abadal hagi deixat l'alcaldia de Vic i ja no sigui regidor l'impossibilita per seguir al capdavant de l'AMI. En la reunió d'aquest divendres a Vidrà, la directiva també ha escollit l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, per encapçalar una candidatura de consens per succeir l'actual president. Tot i aquesta tria, fins a l'assemblea general de l'AMI que tindrà lloc el 17 de juliol a Valls (Alt Camp), encara es podrien presentar altres candidats. Amb tot, Puigdemont ha acceptat el repte que li ha plantejat la directiva i ha assenyalat que si és escollit continuarà treballant en la mateixa línia.

Puigdemont ha explicat que el relleu a la presidència de l'AMI s'ha plantejat perquè Vila d'Abadal no podia continuar, "perquè és ell qui hauria de seguir al capdavant de l'entitat". El batlle de Girona ha destacat que un requisit indispensable de l'AMI si ell l'acaba dirigint haurà de ser "mantenir l'esperit i la voluntat que hi ha ara mateix de seguir treballant per un nou país a partir del consens". A l'AMI hi ha alcaldes dels diferents partits, "i aquestes diferències ens enriqueixen i ens han fet especials als ulls dels ciutadans, encara que pensem diferent", ha puntualitzat.

Un "lloc privilegiat" per a Barcelona

Puigdemont ha explicat que arran de les eleccions municipals "tenim molts municipis amb lideratges polítics diferents que s'han interessat per formar part de l'AMI". El batlle gironí ha assenyalat que els interessaria "enormement" que la ciutat de Barcelona hi entrés a formar part, i per això des del primer dia reservaran un lloc "privilegiat" a l'executiva perquè Barcelona, quan ho decideixi, hi pugui entrar.

stats