Política 04/07/2014

"Jo també hi era!": micromecenatge solidari per pagar les multes dels vuit encausats pel mural independentista de Cardedeu

Un jutge els va condemnar a pagar 7.600 euros per repintar el mural esborrat per l'Ajuntament a l'entrada del municipi, en una paret propietat d'ADIF

Ara
2 min

BarcelonaUn jutge de Granollers va condemnar, l'abril passat, els vuit autors del mural independentista de Cardedeu (Vallès Oriental) a pagar 7.640 euros a ADIF en considerar provat que havien pintat el grafit sobre una paret "de domini privat" sense l'autorització del propietari. Els fets, que van aixecar força rebombori a la ciutat, es remunten al setembre del 2013, i neixen arran de la denúncia que va interposar el regidor del PP de Cardedeu Jaume Gelada contra els autors del mural. Ara, el col·lectiu 'Jo també hi era!' -nascut arran del cas- ha impulsat un projecte de micromecentatge solidari a través de la plataforma 'Tot suma' per recollir diners per pagar les multes dels sis encausats.

El mural de la polèmica / ACN

El mural de la discòrdia: cronologia dels fets

L'Ajuntament va fer esborrar l'històric mural independentista de l'entrada del municipi el 15 d'agost del 2013, el dia d'inici de la Festa Major. L'acció va generar un gran rebombori al poble. L'alcaldessa Calamanda Vila, de CiU, va ser xiulada durant el pregó i van aparèixer diverses pintades demanant-li la dimissió.

La mateixa Calamanda va explicar que va ser "del tot inoportú" tapar el mural aquell dia. Ella mateixa va admetre que no tenia coneixement dels fets i que el responsable havia estat el regidor del Partit Popular Roman Dalmau, que s'encarregava de l'àrea de Manteniment d'Edificis. Vila va demanar llavors a Dalmau que "s'agafés uns dies de descans" perquè "les coses s'han de parlar en fred". L'Ajuntament tenia un projecte per arrenjar el mural i posar-hi unes lletres de "Benvinguts a Cardedeu".

Poques setmanes després, el diumenge 8 de setembre, un grup d'entre 300 i 400 persones es va reunir a l'entrada de Cardedeu i va tornar a pintar el mural, que ja no s'ha tornat a esborrar tot i que ha patit diversos atacs espanyolistes.

Arran d'aquesta pintada, el regidor del PP Jaume Gelada, que en aquell moment formava part de l'equip de govern, va presentar una denúncia a la comissaria dels Mossos de Granollers, que va originar la investigació. La Policia Local va ser qui va identificar les nou persones acusades -el jutge en va absoldre una en considerar que no havia pintat el mural. Aquesta denúncia va ser el detonant perquè l'alcaldessa Calamanda Vila trenqués l'acord de govern amb els dos regidors populars.

stats