POLÍTICA
Política 05/08/2012

Nadal insta els descontents amb Navarro a anar a primàries

El socialista creu que el PSC ha de tenir en compte que el mapa polític s'ha mogut cap a postulats més independentistes

Acn
4 min
Joaquim Nadal durant l'entrevista amb l'ACN / RAFA GARRIDO

BarcelonaEl president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha considerat que les primàries per decidir el candidat a la presidència de la Generalitat haurien de ser un "revulsiu". De fet, Nadal ho creu així fins i tot en clau interna. I és que ha convidat aquells socialistes que asseguren estar descontents amb el primer secretari, Pere Navarro, i que pretenen construir un lideratge "des de la dissidència", a participar en les primàries per triar candidat a la Generalitat. En una entrevista a l'ACN, Nadal també s'ha mostrat partidari que el PSC assumeixi que el mapa polític català s'ha mogut cap a postulats més independentistes i creu que s'hauria d'encabir aquesta sensibilitat, encara que fos de forma "minoritària".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La direcció del PSC va encarregar fa uns mesos la redacció del reglament de les eleccions primàries obertes a la ciutadania que hauran d'escollir el candidat a la presidència de la Generalitat. Gairebé tothom al partit veu amb bons ulls aquesta iniciativa i tots esperen que sigui una empenta preelectoral. Però la major incògnita se situa en quants candidats concorreran i qui seran. De fet, a hores d'ara, ni tan sols el primer secretari, Pere Navarro, ha confirmat si vol participar o no en aquest procés.

Nadal ha assegurat que "totes les veus que intenten posar algun interrogant sobre Navarro, el que fan en el fons és aplicar a aquest fet els seus propis prejudicis". "Fa sis mesos que és primer secretari. Ell mateix decidirà amb quines forces creu que es pot presentar. Mentre, ell és el primer secretari que té la majoria del congrés i amb una executiva unitària que va fer ell", ha sentenciat Nadal deixant clar que Navarro té, per a ell, tota la legitimitat. En aquest sentit, Joaquim Nadal ha convidat aquells "que segueixen pensant que al PSC li falta un revulsiu i que pensen que des de la dissidència el poden fabricar" a participar de "l'oportunitat que són les primàries", i enfrontar-se així a Navarro o als socialistes que es presentin. "Hi haurà tres o quatre candidats, i votarà la gent del carrer. Som-hi i convertim-ho en una gran oportunitat", ha sentenciat.

I és que Nadal espera que aquest procés intern "sigui un procés que ajudi a clarificar i enfortir els lideratges". "Que hi hagi més d'un candidat serà una riquesa més que una pobresa del partit. Ja hi ha veus que diuen que es volen presentar. Doncs a fons amb unes primàries molt ben fetes, molt ben conduïdes i que siguin un procés exemplar que sacsegin l'electorat socialista", ha explicat el president del grup parlamentari socialista.

Independentistes del PSC

A més, Nadal ha assegurat que "dins del PSC hi ha sensibilitats que se senten pròxims a l'independentisme o que, com a mínim, creuen que ningú hauria de tenir por a parlar del dret a decidir o del dret a l'autodeterminació", sent així sectors que no rebrien amb males cares "eventualment una solució de caràcter sobiranista". "Jo he escrit que potser estaria bé que hi hagués una tendència independentista en el PSC, que seria minoritària, segur", ha sentenciat, recordant que a les passades municipals hi va haver algunes llistes socialistes al Penedès "d'aquesta orientació, i no han sortit del PSC".

"El debat no és independència sí o no. És molt més obert", ha considerat Nadal. I és que el socialista creu que el PSC "ha d'estar disposat a parlar de tot i a considerar que si es deixen les opcions extremes -l'espanyolitat radical i una Catalunya independent- als fonamentalismes 'talibans' d'uns i altres, la majoria de la població no se sentirà còmoda ni amb uns ni amb altres". És per això que el president del grup parlamentari creu que "les opcions per un autogovern més fort de Catalunya, del tipus que siguin, el PSC les ha de tenir en compte totes per no quedar fora de l'escena política catalana".

Demana reformular el sistema autonòmic per "rellançar-lo"

Nadal sap que la qüestió territorial és un punt de tensió a l'Estat. Tant és així, que el socialista demana una reformulació del sistema autonòmic que permeti afiançar-lo més, sobretot a llocs com Catalunya. "Els partits amb representació parlamentaria hauríem d'intentar formular un reforçament i rellançament de l'estat autonòmic en comptes de recentralitzar, una redefinició dels objectius", ha explicat el socialista, tot recordant que "Catalunya vol una cosa i altres no les volen; potser el mecanisme de diferents velocitats de la Constitució ha arribat l'hora de fer-lo servir en un sentit de reafirmació del model".

En aquest sentit, el president del grup parlamentari ha concretat que "com no tenim un full en blanc, no podem fer una involució autonòmica". "Inicialment hi havia comunitats que no hi creien, però s'ho han fet seu", ha dit. Nadal ha volgut matisar que el fet "que el grau d'assumpció de competències es correspongui en la seva pròpia capacitat de generar ingressos i de relacionar-se amb l'Estat em sembla imprescindible".

Responsabilitats d'alguns dirigents de CDC

El president del grup del PSC al Parlament creu que alguns dirigents de CDC haurien de posar el seu càrrec a disposició. Nadal no ha volgut concretar quins responsables ho haurien de fer, però ha declarat que si fos dirigent convergent "estaria molt preocupat i estaria prenent decisions" pel suposat cas de finançament irregular. El socialista ha deixat clar, no obstant això, que s'ha de deixar que la justícia investigui i que el PSC no vol muntar "un gran sidral parlamentari" per les informacions que apareixen als mitjans de comunicació. "Ara, tampoc ho hem de silenciar", ha afegit, però.

Nadal ha afirmat que espera que es demostri que les acusacions que han aparegut no són certes. Però si es confirma que ho són, ha dit, CDC hauria d'actuar "amb la mateixa gravetat que ens exigien a nosaltres quan érem al Govern o teníem algun cas de presumpta corrupció". En aquest sentit, ha assegurat que al PSC s'ha actuat de manera "molt estricta i radical" amb aquest tipus de casos.

stats