DRET A DECIDIR
Política 25/10/2013

Rubalcaba proposa votar la reforma de la Constitució en comptes de la consulta

El líder del PSOE assegura que hi ha dos camins per resoldre el conflicte: "Votar per trencar o votar un projecte per seguir junts"

S. González / O.march
2 min
Rubalcaba, reunit amb Mas al Palau / PERE VIRGILI

BarcelonaUn referèndum per reformar la Constitució en comptes d'una consulta sobiranista. Aquesta és l'oferta que ha fet el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, al president de la Generalitat, Artur Mas, per superar la tensió territorial entre Catalunya i Espanya. El líder dels socialistes ha assegurat que hi ha dues vies de sortida al conflicte, la de "votar per trencar", que segons ell és l'opció que defensen els independentistes, o la de "votar un projecte per seguir junts", que és el full de ruta que posa sobre la taula el seu partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba ha insistit que és evident que hi ha un "problema de convivència" entre Catalunya i Espanya i que per afrontar la situació és necessari "seure per buscar acords" i, posteriorment, "votar sobre aquests acords". El líder del PSOE ha insistit que el seu partit vol que els catalans votin, però sobre "un projecte compartit per seguir junts". Això sí, ha refusat que aquesta modificació de la Carta Magna contempli un concert econòmic per a Catalunya.

Reunits durant dues hores amb Artur Mas, tant Rubalcaba com Pere Navarro han explicat la seva proposta de reforma constitucional en sentit federal que els socialistes van acordar a Granada. El secretari general del PSOE ha insistit que es tracta d'una reforma ambiciosa que el seu partit posa sobre la taula per primera vegada i que pretén introduir "elements federals" a la Constitució, com ara que es recullin les "singularitats" de comunitats com Catalunya.

Tot i això, Rubalcaba ha admès que "no serà fàcil" trobar una solució conjunta. Primer perquè a Mariano Rajoy "no li agrada la idea de reformar la Constitució", però també perquè ha sentit arguments de Mas amb els quals no hi està d'acord. En tot cas, ha subratllat, els socialistes seguiran insistint en el "diàleg". De fet, Rubalcaba ha assegurat que no trigarà en reunir-se amb Rajoy -amb qui ha dit que parla sovint- per parlar de la situació a Catalunya, que ha definit com un "tema d'estat", i del contingut de la reunió amb el president de la Generalitat.

Navarro ha celebrat que s'hagi produït la reunió "sincera, franca i de bon to" amb Artur Mas i ha avalat el full de ruta que ha presentat Rubalcaba. "Volem votar sobre un acord", ha assegurat.

stats