Política 22/07/2019

Les negociacions pel govern de coalició entre el PSOE i Podem, "estancades" amb la investidura en marxa

Fonts de Podem es queixen que només els ofereixen "responsabilitats simbòliques"

Dani Sánchez Ugart
2 min
Sánchez i Iglesias xoquen per l'entrada del líder de Podem al govern / EFE

MadridEl PSOE i UP no tenen prevista cap reunió abans de l’inici del debat d’investidura de Pedro Sánchez, al migdia. Segons fonts de Podem, el PSOE està posant “excuses” per no oferir ministeris rellevants a la formació lila. “No volen compartir el poder”, asseguren fonts del partit. Per ara, diuen les mateixes fonts, "solament han ofert responsabilitats simbòliques".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els ministeris de Treball, Educació, Transició Ecològica, Hisenda i Igualtat estan entre els principals esculls de la negociació d’UP i el PSOE. Els liles, que ja havien renunciat de bon començament a carteres “d’estat” com Interior, Justícia, Defensa o Exteriors, estan demanant llocs de responsabilitat en departaments des d’on poder tenir pes específic en la política social, però els socialistes estan oferint només ministeris de perfil més baix.

L'èxit de la coalició depèn en gran part dels vots d'ERC i JxCat, que encara no han pres una decisió definitiva sobre la investidura de Pedro Sánchez, segons fonts de tots partits consultades per l’ARA. ERC manté que en cas d’acord no bloquejaran la investidura i marca el camí cap a l’abstenció en el cas que hi hagi un pacte entre UP i el PSOE. Mentrestant, JxCat continua més a prop del no, però escoltarà el discurs de Sánchez abans de prendre una decisió definitiva, que serà tractada amb els presos polítics, fins ara més partidaris d’una abstenció si es donen les condicions que no pas la portaveu del grup parlamentari, Laura Borràs, i el mateix president, Quim Torra.

Les negociacions entre Podem i el PSOE estaven trencades fins que divendres passat a la tarda Pablo Iglesias va renunciar a ser ministre. Llavors es van reprendre les converses per formar un govern de coalició amb dos equips negociadors formats per Adriana Lastra, Maria Jesús Montero i Carmen Calvo, per part del PSOE, i Irene Montero, Pablo Echenique i el mateix Pablo Iglesias per part d'Unides Podem. Malgrat que han estat reunint-se i intercanviant trucades durant tot el cap de setmana fins ben entrada la nit de diumenge, no han arribat a cap acord.

stats