Política 23/07/2015

Munté fa una crida a "no tenir por" davant les "amenaces" de suspensió de l'autonomia de Catalunya

La vicepresidenta convida el govern espanyol a "escoltar el mandat de les urnes" el 27-S

Acn
3 min
Neus Munté, vicepresidenta i portaveu del Govern, en una conferència / ACN

BarcelonaLa vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, ha fet una crida a "no tenir por" de les "amenaces" de l'Estat que recorden l'article 155 de la Constitució, que contempla la suspensió de l'autonomia. Munté, que participava aquest matí a un esmorzar informatiu organitzat per Fórum Europa Tribuna Catalunya, ha convidat també el govern espanyol i a tots els que posen en primer pla aquesta suspensió davant el 27-S a no témer "la democràcia" i "escoltar el mandat democràtic de les urnes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Munté ha emmarcat les declaracions que s'han fet des de diferents estaments de l'Estat i del PP recordant la capacitat de suspensió de l'autonomia si Catalunya declara la independència enmig d'una "tendència a continuar mirant les eleccions del 27-S com a ordinàries, quan no ho són". "Ho veiem amb atacs frontals i gens dissimulats que porten a aquestes amenaces", ha dit.

Per a la vicepresidenta, la fórmula per fer front a aquests "atacs" passa per tenir "la consciència ben tranquil·la i l'esperit constructiu que pretén arribar fins al final d'aquest procés i fer-ho plegats". "Només podem manifestar que no ens fa por, que no tenim cap mena de por. Al contrari, convidem la gent que fa aquestes amenaces i declaracions que no tinguin por de la democràcia i escoltin el mandat democràtic d'aquestes urnes", ha sentenciat la portaveu del Govern.

I és que Munté no ha sabut respondre per què diu que creu que les eleccions "fan por a l'Estat". "Sabem el dèficit democràtic que pateix l'Estat i aquestes amenaces en són una mostra més. Si les urnes fan por i no saben llegir ni el resultat electoral ni les manifestacions massives amb esperit cívic i propositiu, tenen un problema", ha reblat.

D'aquesta manera, Munté creu que la recepta perfecta per contrarestar l'actitud que atribueix a l'Estat és "treballar amb més cohesió interna, més ganes i amb el plantejament de no tenir por, ni cedir ni arrugar-se davant les amenaces, respondre amb democràcia i urnes, que no són cap problema, sinó la solució".

La "coherència" de la CUP i les "complicitats"

La vicepresidenta també ha estat preguntada pel paper de la CUP en aquest 27-Si en l'escenari que es pot obrir després, ja que la formació de l'esquerra independentista no ha volgut participar a la candidatura amb CDC, ERC i les entitats sobiranistes. "És legítim i coherent dur a terme la seva pròpia candidatura i plantejament", ha valorat Neus Munté, que tot i això creu que hi ha "molt en comú" i "moltes complicitats" amb la CUP, com "el mateix plantejament de les eleccions com a plebiscitàries i no convencionals". "El seu programa i la seva llista estan clarament enfocats en eleccions plebiscitàries per culminar la transició nacional i assumir el procés constituent d'una Catalunya independent ", ha sentenciat.

D'altra banda, la portaveu del Govern s'ha mostrat molt "sorpresa" que, malgrat que ni el rei espanyol, Felip VI, ni el president de la Generalitat, Artur Mas, hagin parlat de la reunió que van tenir, sí que ho hagi fet el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla. "Trobo agosarades aquestes declaracions, tot i que ell –el president de Cantàbria– ens hi té acostumats", ha valorat Munté referint-se a les consideracions que va fer Revilla. A més, la vicepresidenta ha qualificat de "sorprenent" la "quantitat d'experts en gestualitat que té l'Estat", recordant així quanta gent va voler interpretar la reunió de Mas i Felip VI només per les cares o gestos que van mostrar a l'entrada.

La detenció de Sumarroca

Sobre la detenció de cinc persones, entre elles l'empresari Jordi Sumarroca –fill d'un dels fundadors de CDC– i l'exalcalde de Torredembarra, Daniel Massagué, Munté ha preferit ser "prudent" i no valorar uns fets que ha afirmat desconèixer. "Haurem d'esperar a tenir mes informació sobre la detenció i els motius. No puc fer cap valoració que vagi més enllà de la prudència, i esperar per conèixer causes i motius", ha sentenciat.

stats