Política 02/05/2018

"Ni presó ni exili, llibertat!": clam a Barcelona 6 mesos després de l'entrada de Junqueras i Forn a presó

Centenars de persones denuncien la repressió de l'Estat a la plaça Sant Jaume de Barcelona i reivindiquen la investidura de Carles Puigdemont

Ruth Pérez / Anna Mascaró
3 min
La manifestació a la plaça Sant Jaume

BarcelonaMig any després de l'empresonament –el passat 2 de novembre– d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn, centenars de persones s'han congregat a la plaça Sant Jaume de Barcelona per tornar a exigir-ne la llibertat i demostrar que el carrer no els oblida. "Ni presó ni exili", diu el lema de la manifestació, convocada per ERC i el PDECat, que recorda el vicepresident i el conseller del govern de Carles Puigdemont, els dirigents que porten més temps empresonats després de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que van ingressar a Soto del Real el passat 16 d'octubre. També les entitats sobiranistes ANC i Òmnium s'han sumat a la mobilització, que ha arrencat a les 19.30 h i ha omplert la plaça a vessar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Mai caminaràs sol": una gran pancarta amb un retrat de Junqueras plantada a l'entrada del Palau de la Generalitat ha servit per deixar clar que el Govern cessat pel 155 continuarà sent defensat pels manifestants que fa mesos que en demanen la llibertat. "No hi són tots, falten els presos", clamava la multitud brandant retrats dels dirigents empresonats, i esclatant en aplaudiments quan van arribar els familiars dels dirigents independentistes a la presó o bé exiliats fora de l'Estat –Laura Masvidal, Blanca Bragulat i Bretona Comín, dones de Forn i Turull i germana del conseller Toni Comín– mentre corejaven "No esteu soles". Però també demanaven la investidura de Carles Puigdemont. "És el nostre president", insistien els concentrats: "Investim Puigdemont!".

En un escenari col·locat al costat de la concentració, s'ha llegit un text signat per Junqueras i Forn: "Si vosaltres resistiu, nosaltres persistim", asseguren els dirigents sobiranistes. "Aquesta és una cursa de fons: nosaltres aguantarem, no en dubteu, perquè tots volem continuar construint des de la pau un país millor per als nostres fills i filles", diu l'escrit, llegit per Beta Forn, la filla de Forn, Imma Bramona, cunyada de Junqueras, el candidat d'ERC a les municipals de Barcelona Alfred Bosch i l'exalcalde de la ciutat, Xavier Trias.

"Puigdemont és el nostre president"

Les negociacions per formar Govern també tensen el carrer. El president del Parlament, Roger Torrent, ho ha patit de primera mà durant la seva intervenció en l'acte per demanar la llibertat dels presos. Torrent ha sigut interromput diverses vegades pels concentrats, que cridaven "Som República" i "Puigdemont és el nostre president". També li han retret que, durant el seu discurs, no hagi fet referència a les preses, Dolors Bassa i Carme Forcadell.

"Ni un pas enrere per la llibertat dels presos", ha assegura Torrent, que ha estat contestat pels manifestants: "Ni per la República". "Avui fa 6 mesos de vergonya, d'injustícia per tots els que són a la presó i a l'exili: injustícia per les seves famílies, pels seus fills, i per aquest poble", ha lamentat el president de la cambra catalana. "Gràcies per ser aquí, per no oblidar", ha insistit: "No oblidem, no normalitzem mai la injustícia".

A l'acte hi ha hagut representants de tots els partits independentistes, entre els quals una delegació d'ERC formada pels diputats Pere Aragonès, Gerard Gómez del Moral, Ernest Maragall i la secretària quarta de la mesa, Alba Vergés; així com la número dos de Junts per Catalunya (JxCat), Elsa Artadi, i la líder del PDECat, Marta Pascal. També dels comuns: el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerard Pisarello, ha pujat a l'escenari acompanyat del candidat a les eleccions municipals a la ciutat d'ERC, Alfred Bosch i l'exalcalde Xavier Trias. Prop d'una desena de plataformes de civils s'han adherit a la concentració, entre les quals hi havia els sindicats majoritaris (CCOO i UGT).

Neus Bramona: "S'estan vulnerant els drets dels nens"

Aquest matí, la dona d'Oriol Junqueras, Neus Bramona, ha fet la seva primera aparició pública a RAC1 des dels empresonaments. Bramona ha considerat que els presos polítics "són ostatges del govern espanyol, de la justícia espanyola" i ha dit que no es refia "gens" que els tribunals acceptin el recurs per acostar els presos a Catalunya. "S'estan vulnerant els drets dels nens, els seus i els meus", ha assegurat, i ha explicat que el vicepresident va tenir l'opció de marxar a Brussel·les, però "va decidir quedar-se aquí, al nostre costat i al costat de la gent".

Bramona s'ha mostrat convençuda que la formació d'un nou Govern ajudaria els presos. "Fa temps que hauríem de tenir govern. L'hauríem d'haver format tan ràpid com fos possible", ha assenyalat. Bramona considera que "no hi ha delicte de rebel·lió i de sedició" i que "l'estat espanyol s'està inventant uns delictes que no existeixen". "És una novel·la que han escrit i que han fonamentat ves a saber amb quins escrits", ha assenyalat.

En paral·lel a la manifestació d'aquesta tarda, el Comitè de Solidaritat amb Anna Gabriel ha presentat aquest dimecres la campanya 'Free Anna Gabriel' i ha denunciat que l'exdiputada "s'ha vist forçada a exiliar-se acusada d'un dels delictes més greus" en al·lusió al de rebel·lió, que finalment ha caigut de l'acusació contra Gabriel.

stats