Política 28/12/2015

Ni referèndum ni suport a Rajoy: el PSOE s'aboca a un atzucac amb les seves línies vermelles

El candidat dels socialistes, Pedro Sánchez, sucumbeix a la pressió dels 'barons' i considera ara una "condició prèvia" el 'no' a l'autodeterminació

Dani Sánchez Ugart
3 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ahir a Madrid.

MadridEl PSOE s'aboca a un atzucac. Condemnat a entendre's amb Podem si vol formar una majoria de govern alternativa a Mariano Rajoy, el partit que dirigeix Pedro Sánchez ha marcat aquest dilluns les seves línies vermelles en les negociacions dels pactes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el discurs d'obertura de la reunió del comitè federal del partit a Madrid –que s'albira llarg, amb 49 paraules demanades–, Sánchez ha deixat clar que no acceptarà ni la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, com reclama Podem per començar a parlar, i també que no pensa donar suport a la investidura de Mariano Rajoy, ni a la de cap altre candidat del PP.

El líder socialista ha assumit d'aquesta manera la pressió dels 'barons', liderats per Susana Díaz, que li demanaven una negativa més clara als postulats favorables a l'autodeterminació de Podem, a la vegada que li exigien que donés carabasses a la dreta.

A l'entrada de la reunió, aquest dilluns, Díaz ha insistit en aquesta pressió i ha demanat autocrítica al seu partit, a la vegada que ha reiterat que "fins que no renunciï a la defensa de l'autodeterminació", ni tan sols es pot començar a parlar amb Iglesias. És a dir, per al PSOE és ara una "condició prèvia", segons ha dit el mateix Sánchez, que Podem renunciï al referèndum per encetar una negociació.

Sánchez ha tornat a considerar que "li correspon" a Rajoy intentar formar govern, però ha establert la seva línia d'actuació en la fase de pactes, que ha resumit en cinc "principis". El primer és que el PSOE "primarà l'interès general i estarà a l'altura de les seves responsabilitats".

El PSOE "votarà en contra de la continuïtat de Mariano Rajoy i de qualsevol altre candidat del PP", i "si Rajoy i el PP no poden liderar aquest nou temps, el PSOE abordarà amb fermesa la seva responsabilitat d'oferir una alternativa de govern". La negociació, segons Sánchez, serà "amb llum i taquígrafs", però no buscaran el govern a qualsevol preu": "No dialogarem sobre qüestions d'integritat territorial. Dret a decidir, sí, però sobre el futur dels espanyols, tots junts".

Amb les postures enrocades –Iglesias segueix posant el referèndum per davant de la resta de condicions–, les paraules de Sánchez podrien semblar una acceptació pràctica que l'escenari més plausible és el d'eleccions anticipades. Però el líder socialista ha reiterat que aquesta és "l'última de les opcions", conformant un trencaclosques de difícil solució.

Lluites internes

Sánchez afronta la reunió del comitè federal amb un clima remogut dintre del seu partit. La pressió dels 'barons' va obligar el líder socialista a organitzar una reunió informal ahir a la nit a Ferraz amb alguns dels dirigents territorials amb més pes dintre del partit, per evitar una rebel·lió interna aquest dilluns. En aquesta reunió es va acordar assumir un text més dur de rebuig a l'autodeterminació, en la línia del discurs de Pedro Sánchez.

Un altre dels aspectes claus que es van abordar a la reunió va ser la celebració del congrés ordinari del partit, que Ferraz vol ajornar, per no fer-lo al febrer, mentre que alguns dels 'barons', entre ells, Díaz, defensen que s'ha de fer "quan toca per estatuts".

Però en qualsevol dels casos, l'atzucac al qual sembla abocat Sánchez amb el seu distanciament tant de Rajoy com d'Iglesias sembla apropar l'escenari d'una repetició de les eleccions i, en aquests comicis, el líder socialista no tindria assegurada la candidatura, perquè algunes faccions del seu partit defensen que caldria celebrar unes primàries. Són les mateixes faccions que demanen més "autocrítica" al seu líder, com ha dit aquest dilluns Díaz.

I Sánchez els l'ha donat. Tot i que en una dosi petita. Al final d'un discurs de gairebé mitja hora, el líder socialista ha afirmat que assumeix la seva "responsabilitat" i aspira "que siguem la força guanyadora", però ha volgut posar "context" i ha recordat que mai abans un partit va passar de governar a l'oposició i a tornar a governar en només una legislatura: al PSOE n'hi van caler dues després dels governs d'Aznar, i al PP, dues d'executius de Zapatero. "No em conformo, i sóc autocrític, però som l'alternativa", va dir.

Protestes d'ultradreta

Manifestants a la porta de la seu del PSOE a Madrid / ARA

Una desena de manifestants d'ultradreta han llançat bombes de fum a la porta de la seu del PSOE, al carrer Ferraz, on se celebra el comitè federal. Amb una pancarta en què s'hi llegia "PSOE: ni socialista ni obrer ni espanyol", els manifestants han fet marxa enrere al cap d'uns minuts, i els incidents no han implicat més conseqüències.

stats