Política 07/08/2020

Alcaldes estatals de diferents partits impulsen un front contra l'acord per l'ús dels romanents

Ciutats com Lleida, Reus, València, Saragossa, Madrid i Pontevedra reclamen "autonomia financera"

Ot Serra
2 min
L'alcalde de Saragossa, Jorge Azcón, en roda de premsa

MadridContinua el rebuig de part del món local a l'acord entre el govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per l'ús dels romanents dels ajuntaments. L'acord rubricat aquest dimarts, aconseguit només gràcies als vots a favor del PSOE, va dividir l'organisme i ha provocat contestació els últims dies. El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar a les corporacions catalanes que no transfereixin els romanents a l'Estat per anar-los rebent a poc a poc els pròxims anys –és la fórmula adoptada pel ministeri d'Hisenda per esquivar la llei Montoro– i va anunciar que portaria el pacte al Tribunal Constitucional, tal com també va assegurar el PP. Aquest divendres s'han volgut organitzar onze alcaldes, a iniciativa del de Saragossa, i han emès un comunicat en què s'oposen al decret que es va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) dimecres.

"Vulnera l'autonomia financera de les entitats locals, suposa la confiscació dels superàvits municipals i proposa excloure els ajuntaments que no disposen de romanent del repartiment dels fons provinents dels pressupostos generals de l'Estat", es queixen els alcaldes de les ciutats de Lleida, Reus, València, Bilbao, Cadis, Granada, Madrid, Múrcia, Pontevedra, Santa Cruz de Tenerife i Saragossa. Els signants reclamen que els ajuntaments puguin utilitzar lliurement els romanents i destinar-los a les polítiques que ells decideixin, sense la necessitat d'anar vinculats a unes determinades àrees, tal com estipula l'acord d'Hisenda i la FEMP. Aquestes nou ciutats fan una crida als grups polítics del Congrés a posicionar-s'hi en contra quan se sotmeti a votació.

Del PP a ERC: "una lliga d'alcaldes sense ideologies"

"Es tracta d'una lliga d'alcaldes que defensaran els seus ciutadans sense colors polítics, sense ideologies, sense partits que els sustentin", ha afirmat l'alcalde de Saragossa, Jorge Azcón, que ha assegurat que reproduïa l'opinió de l'alcalde de Lleida, el republicà Miquel Pueyo. De fet, hi han participat alcaldes de molt diferent color polític: PNB, Endavant Cadis, Cs, ERC, PP, BNG, JxCat i Coalició Canària. Segons ha explicat Azcón en roda de premsa, també s'afegeix al grup –malgrat no haver participat en la reunió, l'alcalde de València, Joan Ribó, de Compromís.

L'alcalde de la capital aragonesa ha explicat que remetran la carta a tots els alcaldes de ciutats de més de 100.000 habitants i de capitals de província, així com a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a qui sol·licitaran una reunió de cara al setembre. "Que escolti de la nostra pròpia veu que hi estem en contra, que el que han acordat el ministeri d'Hisenda i la FEMP no representa el municipalisme", ha assenyalat. A preguntes de l'ARA, fonts de l'Ajuntament de Saragossa no han aclarit si van proposar a Barcelona participar-hi i des de la capital catalana asseguren que no van rebre cap trucada.

Comunicat d'onze alcaldes contra l'acord pels romanents
stats