Congrés socialista

Un nou finançament, cap referèndum i abolició de la prostitució: així és el nou full de ruta del PSC

El congrés del partit serà del 15 al 17 de març

2 min
Salvador Illa a la seu del PSC

BarcelonaTancat el cicle de la investidura, el PSC escalfa motors per a la propera gran cita marcada al seu calendari: es tracta del congrés del partit, que se celebrarà del 15 al 17 de març i on els socialistes hauran d’aprovar el seu nou full de ruta amb la vista posada a les eleccions catalanes del 2025. La ponència política, consultada per l’ARA, és continuista i tanca files amb l'estratègia del diàleg i "el retrobament" impulsada pel govern de Pedro Sánchez amb la complicitat de Salvador Illa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'espera dels canvis que pugui introduir la militància, els socialistes es conjuren per impulsar polítiques "de progrés" des d'un "catalanisme obert" que planti cara als "populismes de dretes i esquerres" i, en particular, a una extrema dreta que s'acarnissa amb els més dèbils prometent solucions fàcils a problemes complexos. El PSC també s'erigeix en alternativa a l'independentisme i la via unilateral. Davant les "quimeres" de governs de la Generalitat "sense rumb ni timoner", ofereixen allò que Illa va prometre des que va assumir el rol de líder de l’oposició a Catalunya: "política útil" davant la sequera, les llistes d'espera, l'accés a l'habitatge i la inseguretat.

Federalisme

No hi ha novetat en clau territorial. El PSC continua defensant que el federalisme és "el millor mètode institucional per organitzar la governança multinivell en un Estat descentralitzat". No s’hi esmenta cap referèndum ni, explícitament, la possibilitat de reformar l’Estatut, tot i que sí que s’hi reivindica el "desplegament" de l’autogovern "establert" a la norma autonòmica.

Guanya protagonisme la carpeta del finançament autonòmic, cridada a ser al centre del debat ara que ERC i Junts defensen negociar un nou pacte fiscal que el president, Pere Aragonès, ja ha encarregat dissenyar al seu Govern. Aquí el PSC avisa: s’implicarà en la millora del finançament, però "defugint qualsevol tipus de privilegi" i defensant la "solidaritat" amb la resta d’Espanya.

Feminisme i transició verda

El PSC es reafirma com a partit feminista i abolicionista del gènere i de la prostitució, un camí que a vegades l’ha dut a xocar amb altres forces d’esquerres. El feminisme, sostenen, ha de donar "resposta a les dones, però també als homes que defensen un nou model de masculinitat".

Quant al canvi climàtic, el full de ruta recull el que han sostingut darrerament al Parlament: que la lluita contra l’escalfament global no implica renunciar a infraestructures com l’aeroport, sinó potenciar polítiques transversals que facin sostenibles els grans projectes. Així ho van defensar en la negociació dels pressupostos del 2023, quan van arrencar del Govern el compromís de construir la Ronda Nord al Vallès, activar una comissió sobre la "modernització" de l’aeroport i desencallar el Hard Rock, pendent de compliment.

En la ponència marc, els socialistes es conjuren perquè aquesta aposta per la transició verda (es prefereix aquest concepte en detriment del d'ecologisme) no els passi factura entre els votants i, sobretot, entre els més joves. "En els sectors socials d’esquerra que han prioritzat l’ecologisme o el decreixement, i que per aquesta raó no s’han sentit representats per nosaltres, hem de fer una proposta convincent sobre la necessitat de dissenyar una nova revolució industrial", diu el text.  

stats