Procés sobiranista

Òmnium crida a defensar l'amnistia i demana "preparar el terreny de joc per tornar a votar"

Antich esperona l'independentisme a mobilitzar-se per defensar l'aplicació de la llei d'amnistia

2 min
El president d'Òmnium, Xavier Antich, acompanyat de membres de l'entitat com l'expresident Jordi Cuixart

BarcelonaCrida d'Òmnium a defensar la llei d'amnistia i a "preparar el terreny" per a un nou referèndum. Ara que la norma ha començat a caminar al Congrés de Diputats, l'entitat esperona l'independentisme a mobilitzar-se per defensar-ne l'aplicació. "Ens toca una altra vegada activar-nos i mobilitzar-nos perquè l'amnistia sigui una realitat", ha afirmat el president d'Òmnium, Xavier Antich, que ha afegit: "Fins que la llei estigui aprovada, no podem abaixar la guàrdia". En un acte a la Farga de l'Hospitalet i davant de representants de Junts, ERC i la CUP, Antich també ha presentat la llei com el punt de partida per a un nou referèndum. I en aquest sentit, ha fet una crida a "preparar el terreny de joc per tornar a votar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Òmnium ha reivindicar tota la seva trajectòria en defensa de l'amnistia ara que el PSOE s'ha avingut a pactar-la amb l'independentisme perquè Pedro Sánchez fos investit president. La llei ha començat ara la seva tramitació al Congrés, a la qual Òmnium defensa poder introduir esmenes per "millorar-la". "Seria bo que es faci a curt termini", ha afirmat Antich. Davant la reacció de la dreta, l'entitat aposta perquè l'independentisme també es mobilitzi perquè al carrer "no només hi hagi les veus dels contraris". En paral·lel, Antich ha anunciat la creació d'una sindicatura que farà "un seguiment sistemàtic de l'aplicació" de l'amnistia: "Per assessorar i ajudar les persones represaliades en defensa dels seus drets". Una eina que s'afegiria al seguiment que el Govern vol fer a través del departament de Justícia i a l'Observatori que també ha anunciat la CUP.

Crear "l'oportunitat" per a l'autodeterminació

"Els mateixos que ens deien que no podíem parlar d'amnistia han registrat la llei al Congrés, l'estan defensant i estem a les portes de la seva aprovació. [...] Tot és impossible fins que esdevé possible". És a dir, el missatge d'Antich passa per defensar que, amb la llei d'amnistia en marxa, ara és el moment de materialitzar el dret a l'autodeterminació. Així, ha apuntat que la norma "no és el punt final de res" ni tampoc cap "claudicació ni renúncia".

"És el reconeixement dels drets fonamentals que no s'haurien d'haver perseguit mai, que protestar no és delicte. Això ens legitima per tornar-ho a fer", ha defensat. En aquest sentit, el president d'Òmnium ha instat els partits a trobar "la fórmula" per exercir el dret a l'autodeterminació i la societat civil a "preparar el terreny". "Quan es produeixi l'oportunitat, aprofitar-la. I si no es produeix, crear-la", ha defensat.

En l'acte d'aquest matí, l'entitat ha volgut reunir també representants dels "4.500 represaliats" independentistes que l'entitat comptabilitza, entre els quals hi havia el raper Valtònyc. Hi eren també representants polítics i de la societat civil, així com totes les juntes directives de l'entitat des del 2017. Han pujat a l'escenari tots els seus membres, entre els quals l'expresident Jordi Cuixart, visiblement emocionat.

A les primeres files de l'acte, hi eren representants del Govern, els consellers Manel Balcells i Ester Capella, i membres de Junts, com els diputats Josep Rius o Eduard Pujol; d'ERC, els diputats Ruben Wagensberg o Francesc Marc-Álvaro, i de la CUP, els diputats Carles Riera o Xavier Pellicer. Per part dels comuns, Jaume Asens, mentre que del PSC hi havia la primera tinenta d'alcaldia de l'Hospitalet, Rocío Ramírez. També hi era l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'ANC i ex-presos com Josep Rull i Meritxell Borràs.

stats