L'exili i la presó es retroben a Elna en els 60 anys d'Òmnium

Cuixart, davant del Govern de l'1-O: "Ho tornarem a fer. Ho farem junts i ho farem millor"

3 min
Els polítics indultats i els exiliats al final de l'acte a Elna

ElnaDesprés del retrobament fred entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras el 7 de juliol a la Casa de la República gairebé quatre anys després de l'1-O, aquest divendres el president i el vicepresident del Govern del 2017 han tornat a coincidir en la celebració dels 60 anys d'Òmnium a Elna, a la Catalunya Nord. Un acte amb què l'entitat ha volgut simbolitzar el retrobament de la presó i l’exili amb la voluntat de girar full a les discrepàncies en el si de l'independentisme i traçar una estratègia conjunta per preparar el nou embat amb l'Estat. El distanciament entre Puigdemont i Junqueras, però, s'ha tornat a fer evident amb poques mostres de cordialitat entre els dos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha afirmat que l’acte d’aquest divendres –en què també ha participat, per sorpresa, l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel– ha de marcar "el camí del retrobament" de l’independentisme i ha avisat que "la repressió només busca dividir". "De la nostra unitat en depèn la victòria", ha remarcat el màxim dirigent de l’entitat. Després de sentenciar, com ja va fer quan va entrar a la presó, que "no hi ha prou presons per aturar tanta dignitat", ha tornat a advertir que l’exercici de l’autodeterminació segueix sent la prioritat. "Ho tornarem a fer i ho farem junts i millor", ha exclamat davant de l’ovació dels centenars de persones que s’aplegaven a l’antiga escola d’Elna.

No ha sigut la seva única crida a la unitat. "L’1-O és de tots, només ens en sortim quan anem junts, quan ens mirem cara a cara i ens reconeixem en la diversitat, i serem exigents amb lleialtat als nostres polítics i institucions", ha prosseguit Cuixart, que ha defensat "el compromís insubornable" de l’entitat amb la independència i la consecució de la República Catalana. 

Un cop ha acabat el seu discurs, ha fet pujar a l’escenari Puigdemont i Junqueras, que no han entrat al recinte junts (Puigdemont ho ha fet primer amb Cuixart i el president Pere Aragonès i uns metres més enrere el líder d’ERC amb l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell) però sí que s’han saludat amb cordialitat, tot i que amb fredor. "Aquesta foto és del conjunt del sobiranisme i demostra la voluntat de seguir fent el camí junts", ha dit Cuixart.

Just després, el president de l’entitat ha cridat a l’escenari l’exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, que per primer cop ha sortit oficialment de Suïssa per assistir per sorpresa a l’acte. No ho ha fet Marta Rovira, la secretària general d’ERC, per l’ordre de detenció internacional que pesa sobre ella.

Abraçada de Jordi Cuixart i Anna Gabriel

La transversalitat de l'acte s'ha de posat de manifest amb la nodrida representació de partits i entitats sobiranistes que hi han acudit. Per part de Junts, hi ha hagut dirigents del partit com Jordi Sànchez o Elsa Artadi, i els republicans han sigut representats per diputats com Ruben Wagensberg, Jenn Díaz o la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés. I també hi ha hagut membres de la CUP: Dolors Sabater, Carles Riera, Eulàlia Reguant i Montserrat Vinyets, així com el diputat al Congrés Albert Botran. No tots, però, han sigut polítics, ja que les entitats culturals també hi han estat representades i fins i tot hi ha anat una delegació del Barça.

Després de setmanes no exemptes de dificultats per reunir el Govern de l’1-O, Omnium s’erigeix com a bressol de la unitat. Ho ha recordat avui Cuixart. “Com va dir l’estimada Muriel, volem seguir sent un punt de trobada del conjunt del sobiranisme i el catalanisme, i el pont quan tot s’enfonsa”, ha dit conscient que cal obrir una nova per tancar les ferides d’un passat que encara és massa present.

stats