Política 01/06/2017

Rajoy esquiva la premsa i l'oposició es concentra ara a demanar la dimissió de Maza

PSOE, Podem i Cs carreguen contra el fiscal general de l'Estat per la defensa que ha fet de la gestió de Moix malgrat que el cap d'Anticorrupció tenia una 'offshore' a Panamà

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, durant l'anunci de la dimissió de Manuel Moix com a fiscal en cap Anticorrupció. EFE

MadridL'oposició no en té prou amb la dimissió del fiscal en cap d'Anticorrupció, Manuel Moix. Tant PSOE com Ciutadans, Podem i Esquerra han carregat durament contra el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, per la defensa que ha fet de la gestió de Moix -ha dit que no veia cap motiu per cessar-lo-, i li han recordat que des de fa setmanes, per la gestió de la imputació del ja expresident de Múrcia i de l'operació Lezo, demanen també la seva dimissió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Moix dimiteix acorralat pels vincles amb PanamàMentrestant, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, segueix esquivant la premsa per evitar valorar la decisió de la fiscalia. Dimarts mateix, sense anar més lluny, responia amb un lacònic "sí" des de Portugal que mantenia la confiança en el fiscal, però dimecres el govern espanyol començava a abandonar-la i deixava en mans de Maza la presa d'una decisió definitiva. Avui, durant la clausura d'un acte de la UGT a Burgos, Rajoy s'ha limitat a saludar uns militants del PP i no ha respost als periodistes. Durant la intervenció en l'acte -la primera vegada que participava en un acte del sindicat després de 35 anys en política- tampoc no ha parlat del tema i s'ha concentrat a celebrar l'aprovació dels pressupostos per part del Congrés, cosa que li aplana la legislatura. "Fer política és fer les coses a l'engròs [...] i no ocupar-se de les minúcies", ha dit com a nota final del seu discurs.

Rajoy ha cedit així el protagonisme al ministre de Justícia, Rafael Catalá, que durant un acte a Madrid a la tarda ha dit que respecta la decisió de Moix i que no veu motius per canviar Maza. "No hi ha més valoració per la meva part que prendre en consideració una decisió personal que evidentment és fruit de les circumstàncies dels últims dies", ha asseverat.

Amb tot, el PP continua defensant la gestió de Moix, igual que ha fet el fiscal general de l'Estat. "És un gran fiscal, un home just, un home de dret, i així ho ha demostrat al llarg de tota la seva trajectòria", ha dit el portaveu dels populars al Congrés, Rafael Hernando, en presentar al Tribunal Constitucional (TC) el recurs en contra dels pressupostos del referèndum de la Generalitat -malgrat que el govern espanyol ja n'ha demanat la suspensió.

Pedro Sánchez ha fet aquest dijous les primeres declaracions públiques com a secretari general des de la Fira del Llibre de Madrid. EFE

PSOE: Pedro Sánchez

"Aquesta dimissió arriba tard. Moix, igual que Maza, ja estava reprovat pel Congrés des de feia temps i el govern espanyol el va mantenir [...]. Estem vivint una etapa molt negra en la història democràtica del nostre país. Tard o d'hora s'obrirà una etapa de regeneració i tancarem aquest capítol tan negre de la nostra història".

Units Podem: Rafael Mayoral

"Estem vivint una situació d'emergència democràtica en veure com dirigents del PP donen suport al fet que un fiscal tingui societats 'offshore'. Hi ha una estratègia per a la impunitat orquestrada des del govern, inadmissible des d'una societat democràtica".

Ciutadans: José Manuel Villegas

"Ens preocupen les declaracions del fiscal general de l'Estat. Sembla que Maza, malgrat tot, no ha vist raons per cessar-lo. A l'últim moment Moix ha tingut més sentit comú que el fiscal general de l'Estat i se n'ha anat. Creiem que el senyor Maza s'equivoca, i això és preocupant. Ens convenç més del fet que ha d'abandonar el càrrec".

ERC: Joan Tardà

"Hem reclamat la dimissió de Catalá, i a Maza l'hem reprovat. També hem sol·licitat la dimissió de Moix i al final ha dimitit. Aquest gran femer sembla que és molt gran i no acabarà mai. D'aquí quinze dies què passarà? Qualsevol cosa. Evolucionem ràpid cap al caos i la democràcia està sent corcada per un sistema impune".

PDECat: Jordi Xuclà

"És una acceptació de la dimissió molt a contracor i amb moltes resistències per part de Maza. És evident que Moix havia de dimitir, però també ha de dimitir Maza per haver-se convertit en advocat defensor de Moix, que és indefensable. El sistema fiscal espanyol està sota mínims quant a qualitat i en un moment en què el ministre Catalá ha sigut reprovat pel Congrés, la conseqüència hauria de ser la dimissió; però això no passa al govern del PP".

Catalunya en Comú: Ada Colau

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha referit des de Twitter a la dimissió del fiscal d'Anticorrupció.

Segons ella, els que van col·locar Moix i l'han defensat durant aquests mesos també haurien de seguir el camí del fiscal.

stats