Política 11/02/2015

L'oposició carrega contra Montoro per la filtració de dades fiscals amb finalitat política

Consideren que el ministre pot estar "fregant la il·legalitat" revelant informació fiscal reservada d'adversaris polítics

Efe
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu. EFE

MadridDiversos grups de l'oposició han acusat aquest dimecres al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d'estar utilitzant amb finalitats polítiques la filtració d'informació fiscal sobre partits i persones que s'han caracteritzats per la crítica contra el govern del PP. PSOE, IU, UPyD i ERC han advertit que Montoro està "fregant la il·legalitat" per revelar dades de l'Agència Tributària que són reservats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La queixa ha tingut lloc després que els tècnics d'Hisenda hagin expressat el seu malestar per la filtració de dades fiscals en casos com el del número tres de Podem, Juan Carlos Monedero, o de casos com el de la família Pujol, entorpint així la seva feina de control tributari.

Un "filtrador professional"

El portaveu d'Hisenda del PSOE, Pedro Saura, ha definit a Montoro com un "filtrador professional", que ho fa "a la seva conveniència política", cosa que "evidentment frega la il·legalitat". "Quan li interessa una cosa calla, quan no, la fa servir i la utilitza en general contra altres forces polítiques, contra periodistes, artistes...", ha lamentat Saura en declaracions a la premsa als passadissos del Congrés. Segons Saura, "mai en la història la Hisenda pública havia arribat tan baix".

El coordinador general d'IU, Cayo Lara, ha afirmat que Montoro el que ha de fer és "complir amb les seves obligacions", publicar la llista de defraudadors que va dir que donaria a conèixer i acabar amb l'"immens" frau fiscal, que ha xifrat en gairebé 80.000 milions. "És al que s'ha de dedicar qualsevol ministre d'Hisenda seriós en un país, i tots els altres a complir les seves obligacions fiscals", ha afegit Lara als passadissos del Congrés. Segons el diputat de l'Esquerra Plural Gaspar Llamazares, el titular d'Hisenda està "vorejant la llei" al referir-se a "dades reservades i que no poden ser utilitzats per a la confrontació partidària". "Sembla més un secretari d'organització del PP que un ministre d'Hisenda", ha censurat Llamazares.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el diputat d'ERC Joan Tardà, que ha acusat Montoro de "no jugar net" i d'utilitzar la informació fiscal en favor dels interessos del govern espanyol. "Els estranya del senyor Montoro? Montoro no juga net, no ha jugat net, juga brut i és evident que utilitzen la informació quan els interessa. I quan no els interessa, el que fan és llançar porqueria als altres. Montoro té aquest copyright", ha retret Tardà al ministre.

La portaveu d'UPyD, Rosa Díez, ha considerat que el comportament de Montoro, basat en "fanfarronades" i "amenaces velades", és "lamentable" i "denunciable". Després d'assenyalar que el ministre "no està a l'altura políticament", ha apuntat que el que hauria de fer Montoro és perseguir el frau fiscal, en lloc d'anar al Congrés a "presumir o amenaçar directament o indirectament a uns o a altres". "Això és el que ha de fer Montoro, perseguir el frau, fer que aflori i per cert acabar amb les amnisties" fiscals, ha afegit Díez. El diputat del PP Vicente Martínez-Pujalte ha ironitzat sobre la denúncia del sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha): "Qui són els tècnics d'Hisenda? Gestha està negociant algun canvi salarial o alguna cosa?".

stats