Política 26/08/2019

L’oposició renya Sánchez per dirigir-se a uns nous comicis

Ciutadans veu “irresponsable” repetir les eleccions

Ruth Pérez Castro
3 min
El secretari general de Cs, José Manuel Villegas, en una imatge d’arxiu a la seu del partit.

BarcelonaHan passat més de cent dies des que el 28 d’abril els ciutadans van donar la victòria a les urnes al PSOE de Pedro Sánchez. Des d’aleshores la conformació d’un govern estatal no ha avançat, i, si bé en menys d’una setmana es reprendran els contactes per intentar resoldre l’atzucac de la investidura, si les negociacions fracassen abocaran l’Estat a una nova convocatòria electoral. El PP i Ciutadans sospiten que aquesta decisió ja fa temps que Sánchez la té pressa, i per això reclamen al president espanyol en funcions que expliqui “la veritat” als espanyols.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Fa massa mesos que es busquen les pessigolles entre uns i altres”, va dir dilluns el vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, que va retreure al president espanyol en funcions i al líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, que “no siguin capaços de posar-se d’acord en el que és rellevant”. A parer seu, aquesta situació es mantindrà “mentre continuïn batallant per cadires en comptes de fer propostes per formar un govern a Espanya”. Unes crítiques que també va compartir la vicealcaldessa de l’Ajuntament de Madrid i companya de files d’Aguado, Begoña Villacís, que va qualificar d’“irresponsable” la idea d’una eventual repetició d’eleccions per la manca d’acord entre el PSOE i UP. “El que no pot passar és que estiguin jugant amb els diners de la gent”, va reflexionar la dirigent de Cs, que va apel·lar als pactes als quals la seva formació ha arribat en altres punts del territori -entre els quals hi ha el govern autonòmic i municipal de Madrid- amb Vox i els populars com a alternativa a la divisió de les esquerres.

Sánchez, el “principal obstacle”

La via d’un acord a tres entre les formacions de dretes al Congrés és una opció que també ha temptejat el PP els últims dies. De fet, el secretari general del partit, Teodoro García Egea, va instar el president espanyol en funcions a “apartar-se” per permetre que Felip VI proposi un “candidat de consens” que permeti arrencar la legislatura. Una opció que sobre el paper no tindria gaires opcions de reeixir tenint en compte que la suma del PP, Cs i Vox podria ser vetada per la resta de la cambra.

“El principal obstacle per a la investidura es diu Pedro Sánchez”, va manifestar García Egea dissabte passat. Dilluns, els populars hi tornarven per boca de la vicesecretària general de la formació, Cuca Gamarra, que acusava el cap de l’executiu espanyol en funcions d’haver pres els ciutadans com a “ostatges”. Gamarra va recriminar-li, a més, que no s’hagi posat en contacte amb el líder del principal partit de l’oposició, Pablo Casado. “Des del seu fracàs al juliol, ha passat el mes d’agost sense fer res”, va criticar la portaveu popular.

Malgrat els dards que Ciutadans i populars han llançat al PSOE i Unides Podem, cap de les dues forces està disposada a canviar el seu vot. El PP es torna a oferir per acordar amb els socialistes alguns “pactes d’estat, però asseguren que es mantindran en el no a Sánchez per les seves “preferències per EH Bildu”. El mateix val per a Ciutadans, amb una crisi interna que ha fet plegar diversos crítics de l’executiva que reclamaven un acostament al PSOE. “Haurà de triar com acaba el serial”, va indicar el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas: “Noves eleccions o una legislatura amb Sánchez i Iglesias”. La decisió, demanen que s’anunciï al més aviat possible per acabar amb la incertesa.

stats