Política 17/09/2019

Organitzacions sobiranistes impulsen una convenció per debatre una "acció unitària" després de la sentència

ERC, la Crida, Poble Lliure, Sobiranistes i Som Alternativa, entre d'altres, participaran en la trobada, que tindrà lloc el 14 de desembre

A. Mascaró
2 min
La convenció al Col·legi de Periodistes

BarcelonaFins a 17 entitats i partits fins ara (esperen ser més en les pròximes setmanes) s'aplegaran en una convenció republicana el 14 de desembre amb l'objectiu de marcar l'"acció unitària" que ha de tenir el sobiranisme en l'etapa posterior a la sentència del Procés. El diputat de Sobiranistes al Congrés, Joan Josep Nuet, ha presentat aquest dimarts la iniciativa, que consistirà en sis ponències per fixar "línies d'acció comunes que serveixin per tirar endavant el procés d'autodeterminació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre les organitzacions que donen suport a la iniciativa hi ha ERC, la Crida, EUiA, Poble Lliure, Sobiranistes, Pirates i Som Alternativa. Segons els organitzadors, han contactat amb una vintena de persones i entitats i esperen que "grans sindicats" puguin sumar-se a la iniciativa amb el temps. Amb tot, Nuet ha aclarit que "no és una iniciativa partidista d'un partit o d'un grup de partits". "A Catalunya cal una reflexió estratègica especialment a partir de la sentència de l'1-O, que marcarà un abans i un després en la història del Procés", ha asseverat. Així, tot i que en la carta de convocatòria de la convenció (signada per tots els organitzadors) s'insisteix que la sentència requereix una resposta "unitària, recuperant el bo i millor de l'1 i el 3 d'octubre del 2017", Nuet ha deixat clar que els partits que signen l'escrit no hauran d'assumir al peu de la lletra les conclusions de les ponències: "Cadascun les integrarà de la manera que consideri".

Un grup de treball es reunirà cada quinze dies per decidir la composició i la temàtica de la ponència, que es prepara des de mitjans de juliol. En l'escrit presentat avui, els impulsors es comprometen a mantenir "l'esperit unitari dels grans acords que graviten a la societat catalana" per buscar una "proposta estratègica de com encarar una nova etapa de lluita per l'autodeterminació".

Els signants valoren positivament les "oportunitats de transformació, ruptura i regeneració democràtica, social i nacional" que el Procés "ha representat per a la societat catalana, i de retruc per a l'espanyola i europea". Amb tot, criden a reconèixer, també, "els errors comesos, assumint les limitacions físiques i temporals a què estem abocats, però sense renunciar als objectius de processos constituents en aquesta nova etapa". Així, reclamen una "reflexió estratègica" que permeti "albirar noves propostes" per a la causa "de la República Catalana, social, lliure i democràtica. "Ens cal una clara majoria a Catalunya al costat d'un model social", assegura el text.

stats