ACORD PER A LES PLEBISCITÀRIES
Política 15/01/2015

Junqueras, a RAC1: "El 2016 hauria de ser l'any en què estiguéssim exercint la independència"

El líder d'ERC revela que es va tornar a oferir per entrar al Govern i que Mas ha de reflexionar si ho veu convenient

Ara
3 min
Oriol Junqueras, en l'entrevista a 'El món a RAC1' / RAC1

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dijous en una entrevista 'El món a RAC1' que "el 2016 hauria de ser l'any en què estiguéssim exercint la independència de Catalunya", i ha apuntat que hi ha un acord quant al full de ruta perquè la propera legislatura sigui "constituent". Així, ha apuntat que, si els independentistes guanyen els comicis del 27-S, s'haurà de fer algun tipus de declaració independentista, tot i que hauria d'anar acompanyada d'un exercici efectiu de la sobirania, que plasmaria en una Constitució catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, el líder dels republicans ha reconegut que el pacte amb Mas "és un acord complex perquè ens posa davant d'un escenari més llarg del que voldríem", i ha recordat que ERC volia fer eleccions abans, tot i que ha assenyalat que "era important preservar la diversitat política i evitar el frontisme". "Avui estem més a prop de la independència de Catalunya", ha insistit.

Pel que fa a la possibilitat d'entrar al Govern, Junqueras ha revelat que es va tornar a oferir i no descarta que ERC hi sigui, malgrat que ha explicat que Mas li va dir que hauria de pensar-hi per veure si aquest moviment pot ser positiu per al procés. Per ara, es va comprometre a escoltar propostes dels republicans per situar persones al capdavant de les estructures d'estat que s'han d'edificar.

Autonomia local per decidir els pactes

Així mateix, quant a les aliances després de les municipals, el líder dels republicans ha insistit que "la llibertat municipal és gairebé sagrada". Tot i això, ha reconegut que serà "més fàcil entendre's amb CiU, ICV-EUiA o la CUP que amb PP o C's", perquè hi tenen alguns elements en comú, malgrat que a cada ajuntament els pactes seran particulars.

Finalment, els tertulians del programa li han preguntat a Junqueras sobre si és partidari d'aturar la privatització d'Aigües Ter-Llobregat i d'incloure de nou una partida pressupostària per al pagament de les llars d'infants, i el líder d'ERC ha respost que sí a les dues qüestions. "Es va fer fatal la privatització de l'ATLL i és una decisió francament millorable", ha insistit. Igualment, ha reconegut que "és probable" que dimiteixi si els independentistes no obtenen majoria absoluta al Parlament el 27-S: "Sóc aquí per fer un país més lliure i més just, i, si no, val més que em dediqui a una altra cosa".

Pel que fa a una possible influència de Podem en les eleccions del 27-S, Junqueras entén que els no independentistes es plantegin votar-los. "Si fos un ciutadà espanyol, segurament veuria amb bons ulls Podem", ha afirmat per exemplificar-ho, i ha afegit: "No sé si el votaria, però el veuria amb bons ulls".

Reconeixement a la fórmula de les llistes paraigua

Prèviament, ha estat entrevistat a 'El matí de Catalunya Ràdio', on ha assegurat que l'acord per celebrar eleccions el 27 de setembre pactat amb Artur Mas i les entitats sobiranistes rau en la voluntat de "trobar la fórmula que maximitza el nombre de diputats independentistes". "Com s'ha demostrat reiteradament en les enquestes, la fórmula que maximitza és la fórmula paraigua, que respecta la diversitat i la voluntat de treballar conjuntament en l'acord programàtic", ha defensat el líder dels republicans.

Així mateix, ha afegit que la diversitat de llistes permet comptabilitzar dins l'independentisme el resultat d'altres formacions que, més enllà de CiU i ERC, comparteixin l'horitzó nacional, encara que no hagin participat en les negociacions entre Mas i Junqueras, com podria ser la CUP. En tot cas, ha apuntat que el full de ruta posterior a les eleccions s'ha d'acabar pactant en la taula de partits en què treballen discretament les formacions que van donar suport al 9-N.

Preguntat per si ha recuperat la confiança en el president català, el líder dels republicans ha respost que "la confiança es construeix en el dia a dia" impulsant mesures per construir un "país més lliure, just i net".

stats