ELECCIONS DEL 27-S
Política 18/06/2015

Junqueras crida a confeccionar una "Aliança per la República Catalana" sobiranista i d'esquerres el 27-S

El líder dels republicans explica en un article a l'ARA que la candidatura hauria de tenir ERC com a pal de paller, però que hauria d'anar més enllà

Ara
2 min
Junqueras va donar suport ahir a l’alcaldable d’ERC a Badalona, Oriol Lladó (en segon pla), que vol sumar per superar García Albiol.

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, es prepara per intentar conformar una "Aliança per la República Catalana" que aspiri a ser hegemònica de cara al 27-S. Segons detalla en un article que publica aquest divendres l'ARA, el líder dels republicans considera aquestes eleccions com a plebiscitàries, però també com a constituents, ja que recorda que el procés d'independència "marcarà [...] l'inici d'un procés constituent" per forçar "el canvi vers un un nou país". Un canvi que es mou impulsat per "l'independentisme, les esquerres i els moviments de regeneració democràtica", motiu pel qual Junqueras pretén liderar "una opció de canvi en tots tres àmbits, que pugui esdevenir hegemònica en el cicle que obriran les eleccions" del 27-S. "Una Aliança per la República Catalana en la qual, al meu parer, ERC haurà de tenir un paper central, però que haurà d'ultrapassar sigles i etiquetes tot basant-se, únicament, en un compromís compartit per bastir un país lliure, just i plenament democràtic, i en la voluntat d’afermar grans consensos al voltant d’aquest compromís", insisteix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els mínims programàtics d'aquesta Aliança liderada pels republicans, segons detalla l'article, són la defensa de la independència, la república i el procés constituent; la "tolerància zero amb la corrupció i el frau" –amb transparència del pressupost i els recursos de l'Aliança i un "codi ètic exigent" per als candidats–; la "lluita contra l'atur, la pobresa, la desigualtat, el fracàs escolar i la precarietat"; el foment "de l'emprenedoria, la innovació i la sostenibilitat, així com d'una planificació racional de les infraestructures i el territori" –rebutjant, per exemple, el BCN World–; i un model de país que asseguri "la llibertat de consciència i la plena igualtat de drets entre creients de tota confessió i no-creients" i que "desterri la xenofòbia i promogui la integració de la immigració".

Així, el líder d'ERC apunta que l'Aliança que persegueix ha de ser "una vertebradora de grans consensos entre totes les forces de canvi del país", motiu pel qual es compromet a treballar-hi per facilitar "el naixement d'un nou país lliure, just i plenament democràtic". D'aquesta manera, Junqueras replica, en part, a Artur Mas, que ha exigit en diverses ocasions centrar el debat del 27-S a l'entorn, exclusivament, de la independència, aparcant l'eix social, per celebrar el referèndum que no va ser el 9-N.

stats