CANVI DE CICLE
Política 21/02/2014

Junqueras afirma que el 90% d'empresaris catalans donen suport a la consulta

El líder d'ERC creu que només s'hi oposa aquell sector "situat fora del marc de la lliure competència i que depèn del BOE"

Efe
2 min
Oriol Junqueras, aquest dimarts a la UPF, amb estudiants que han assistit a la seva conferència / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest divendres que el 90% d'empresaris catalans donen suport a la consulta sobiranista prevista per al 9 de novembre i que "només hi ha un sector, situat fora del marc de la lliure competència i que depèn del BOE, que té unes certes reticències". Junqueras ha defensat la celebració d'un referèndum o consulta d'autodeterminació a Catalunya en el transcurs d'unes declaracions realitzades a la Cadena Cope, en què el líder independentista ha negat que les lleis de l'estat espanyol N'impedeixin laconvocatòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la pregunta de per què des de Catalunya s'insisteix en el referèndum si "és il·legal", Junqueras ha insistit que dins del marc legal espanyol no hi ha cap prohibició explícita de convocar referèndums: "quina llei espanyola ho diu?" (que és il·legal). El líder d'ERC ha contestat també amb una altra pregunta: "Com explicaran a qualsevol ciutadà del món que votar és il·legal?". I ha afegit que "la voluntat majoritària dels catalans és votar en un referèndum" sobre la independència de Catalunya, cosa que no es pot obviar.

En una entrevista molt tensa, Oriol Junqueras ha replicat l'afirmació que "els grans empresaris diuen 'no' a una Catalunya independent", i ha matisat que "la majoria dels empresaris catalans estan compromesos amb la consulta, i parlem del 90%, i això és una àmplia majoria". "És cert que hi ha un sector, fora del marc de la lliure competència i que depèn del BOE, que té una certes reticències", ha admès, no obstant això.

Sobre la possibilitat de creació d'un exèrcit en una Catalunya independent, Junqueras ha recordat que hi ha països del món que van decidir no tenir Forces Armades: "El Japó ha estat la segona economia mundial durant més de mig segle i no ha tingut exèrcit, Islàndia no ha tingut exèrcit, i Luxemburg tampoc, hi ha exemples molt diversos en el món".

stats