CANVI DE CICLE
Política 22/09/2013

Junqueras aposta per facilitar la doble nacionalitat catalanoespanyola

El líder d'ERC veu compatible voler la independència i "al mateix temps sentir-se emocional, cultural i lingüísticament molt vinculat a Espanya"

Efe
2 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha advocat, en la seva aposta per una Catalunya independent, perquè tots aquells catalans que ho desitgin pels seus "intensos vincles emocionals amb Espanya" adoptin la doble nacionalitat espanyola i catalana, la qual cosa permetria la permanència de Catalunya a la UE. En una entrevista amb Efe, Junqueras ha explicat que "hi ha moltíssims ciutadans de Catalunya que s'emocionen veient jugar a 'la roja' i tinc molts amics que estan contents quan guanya la selecció espanyola, i tot això és perfectament compatible amb el fet que molts d'aquests ciutadans estiguin convençuts que tenen tot el dret del món a decidir el seu propi futur amb la resta de catalans, dotant-se dels instruments necessaris per tenir una societat més lliure, més justa i més pròspera".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel president d'Esquerra, és "perfectament compatible desitjar ser ciutadà d'una futura república lliure catalana i, per tant, votar que sí en un referèndum sobre la independència de Catalunya, i al mateix temps sentir-se emocional, cultural i lingüísticament molt vinculat a Espanya". Això es deu, ha argumentat el líder independentista, al fet que molts catalans tenen els seus orígens familiars "a Espanya, a Andalusia, Extremadura, a Castella i Lleó, Galícia, a l'Aragó; molts d'aquests ciutadans –ha afegit– tenen com a llengua familiar la llengua espanyola, que és, a més, una llengua importantíssima en el món pel pes de la seva literatura i la seva potència en nombre de parlants".

Junqueras ha insistit en aquest sentit en que el procés sobiranista obert a Catalunya no impedeix que "vulguem tenir la millor relació amb Espanya", a causa d'aquests "llaços culturals, lingüístics, econòmics i esportius". "Estic segur que molts ciutadans del conjunt de l'Estat poden entendre perfectament el nostre enorme respecte per la seva llengua, la seva cultura, cap als seus sentiments i interessos i, al mateix temps, també poden entendre perfectament que nosaltres esperem exactament el mateix: respecte pels nostres interessos, desitjos, esperances i la nostra voluntat de construir un futur millor per a la nostra gent".

Per tot això, el líder republicà s'ha mostrat segur que, "en molts casos", hi haurà catalans que voldran mantenir una "doble nacionalitat espanyola i catalana". "Quan Catalunya sigui independent, hi haurà molts catalans que no hauran de renunciar a la seva condició també de ciutadans espanyols, de fet, hi ha molts ciutadans del món que tenen doble nacionalitat. I això pot ser perfectament habitual en la Catalunya independent", ha apuntat.

En aquest context, Junqueras ha assegurat que, segons el seu parer, l'estat espanyol "no té previst cap mecanisme per excloure de la seva nacionalitat cap ciutadà que no vulgui ser-ne exclòs". "Per tant, la nostra condició de ciutadans europeus està assegurada, pel fet que som ciutadans de la UE", ha conclòs.

Precisament, el Consell Assessor per a la Transició Nacional de la Generalitat està analitzant, en un dels estudis que li ha encarregat el Govern, la possibilitat que els catalans puguin aconseguir la doble nacionalitat catalanoespanyola en una eventual Catalunya independent.

stats