9-N ALTERNATIU
Política 03/11/2014

Junqueras defensa que han de liderar el procés aquells "que fa més temps que hi treballen"

El líder d'ERC carrega durament contra els dubtes de CiU i etziba que apostar per una reforma constitucional per assolir la independència "és un insult a la nostra intel·ligència i dignitat"

Roger Tugas
3 min

BadalonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha realitzat un míting aquest dilluns al Círcol Catòlic de Badalona en què, a banda de defensar la independència, s'ha erigit implícitament com el polític més idoni per negociar el procés de secessió amb l'estat espanyol. Així, el líder republicà ha fet un parlament molt més propi d'una campanya electoral que una crida al 'sí-sí' aquest 9-N. "És important que el procés el dirigeixin aquells dels nostres que estan preparats, que fa més temps que hi treballen", ha asseverat, ja que, "si ho fan els que no estan decidits o dubten, la negociació no anirà gaire bé". "És important que posem la capacitat de negociació al servei dels millors arguments i argumentadors que tinguem", ha insistit, situant-se en un punt posterior a unes eleccions plebiscitàries que ERC voldria just després de la votació de diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Alguns ens van demanar paciència perquè no anaven al nostre ritme, perquè havíem de ser molts, que havíem de preservar la unitat rebaixant les expectatives", ha reflexionat Junqueras, i ha seguit: "Hem tingut una paciència que no sé si havíem d'haver tingut; ara bé, és evident que, pel deure moral, polític, social i econòmic que tenim amb la gent que pateix i la que pot generar riquesa, no ens podem permetre el luxe de perdre temps, ja que el temps que perdem provoca dolor en el seu dia a dia, en les seves necessitats bàsiques".

Per tot això, el líder d'ERC ha rebutjat el procés negociador que planteja CDC amb el govern espanyol abans de declarar la independència, ja que "a la independència no s'hi arriba negociant amb l'estat espanyol", qui "mai ens ho posarà fàcil". "Ningú em convencerà que s'ha d'arribar a la independència a través d'una reforma de la Constitució espanyola, això és un insult a la nostra intel·ligència i dignitat", ha etzibat.

En aquest sentit, Junqueras ha apostat per "exercir" la independència en lloc de parlar-ne molt: "No és qüestió de dir 'independència' molts cops, sinó de quins arguments s'usa per sustentar-ho i per explicar-ho a la comunitat internacional, l'única que pot fer d'àrbitre". "A Catalunya, per cada beneficiari net de la seguretat social, hi ha tres treballadors en actiu, i a Espanya n'hi ha dos", ha exposat, i ha reclamat que "cal començar a explicar aquestes coses", perquè "ja no és temps d'eufemismes, ni metàfores, ni de paraules boniques, és temps de xifres, percentatges i de dir les coses en públic de forma clara". Per defensar de nou que cal un canvi al Govern per negociar la independència, Junqueras ha apuntat que, mentre l'Estat reclamarà que Catalunya pagui un percentatge del deute equivalent al percentatge d'impostos que paga (entre el 22% i el 24%), des de la Generalitat cal reivindicar que es pagui un percentatge equivalent al percentatge de despesa pressupostada de mitjana els últims anys (sobre el 9%). I, per evitar uns costos més elevats, ha apostat perquè lideri el procés qui ho té més clar i no dubta, situant implícitament ERC com una opció més segura que CiU.

Així mateix, Junqueras fins i tot ha recriminat a Artur Mas que el seu pacte d'estabilitat establia que, "en aquests dos anys des de les eleccions fins al 9-N, calia construir la hisenda pública". "Cada dia que perdem no fent-la afegeix patiment a la gent d'aquest país", ha assegurat, però també ha reconegut que caldrà "construir les eines mentre construïm l'estat independent". "Ho haurem de fer alhora; si no, serà impossible", ha insistit, ja que avisa que l'Estat no s'avindrà a negociar fins que Catalunya no es declari sobirana.

stats