Política 12/06/2014

Junqueras escriu bona part del "guió" de l'independentisme a Catalunya, segons el 'Wall Street Journal'

El rotatiu nord-americà dedica un article al líder d'ERC i destaca que "parla directament" de les conseqüències econòmiques i polítiques del rebuig espanyol a la consulta

Acn
2 min
El 'Wall Street Journal', sobre Junqueras / ARA

BarcelonaEl líder d'ERC, Oriol Junqueras, escriu bona part "del guió" del procés independentista, segons el rotatiu nord-americà 'Wall Street Journal', que aquest dijous publica un perfil sobre el polític català. "En la cultura política encotillada espanyola, el corpulent i barbut Junqueras és conegut per la seva franquesa, especialment quan parla de què passaria si el govern central complís les amenaces de bloquejar un referèndum no vinculant previst per al 9 de novembre", diu el 'Wall Street Journal'. L'article, que firma Matt Moffett, cita el líder d'ERC, que es pregunta què dirien els mercats i la societat europea si els catalans "traguessin dos milions de persones al carrer durant un, dos o tres dies". "En el drama sobre la pressió de la rica regió de Catalunya per aconseguir la independència d'Espanya, molt del guió l'està escrivint un historiador que parla directament i amb qui el seu partit d'esquerres condueix el debat", assegura el 'Wall Street Journal'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El rotatiu nord-americà diu que el suport a ERC s'ha multiplicat a mesura que "els estàndards de via espanyols han caigut" i que ara molts catalans "abracen el discurs sensat de la independència de Junqueras". El diari recorda la victòria d'Esquerra a les eleccions europees i diu que el seu últim gran èxit "havia estat als anys 30".

El 'Wall Street Journal' destaca que les afirmacions de Junqueras avisant de la possibilitat d'aturar l'economia "durant una setmana" o de treure dos milions de persones al carrer durant dies no són irrellevants, "tenint en compte la importància econòmica de Catalunya, que produeix un quart de les exportacions d'Espanya".

El diari diu que fins ara els mercats financers semblen "inconscients" del potencial del moviment independentista i que els líders europeus "l'han menyspreat". "Però les eleccions europees han demostrat la capacitat de l'independentisme de mobilitzar els seus activistes, una arma amb què compta Junqueras", diu el rotatiu.

Junqueras descriu com a "extraordinari" el suport dels partits pro consulta, i destaca que els que s'hi oposen "estan perdent vots". El diari explica que el líder d'ERC és també alcalde de Sant Vicenç dels Horts, on "hi ha un fort suport independentista tot i que molts residents són castellanoparlants".

El 'Wall Street Journal' recorda la història d'ERC al capdavant del govern català a la República i l'execució de Lluís Companys, així com també els pactes del tripartit, que destaca que van estar marcats per les dures negociacions per l'Estatut. El rotatiu també explica el pacte actual amb CiU, tot i que destaca que Junqueras "no té pressa per entrar al govern" i els analistes consideren que això li permet tenir "el millor dels dos móns": per una banda, pressionar Mas amb l'agenda independentista i, per l'altra, no desgastar-se per culpa de les retallades.

Junqueras explica al rotatiu que "hi ha molts més ciutadans a favor de la democràcia que de la independència". Amb tot, remarca que l'oposició del govern de Mariano Rajoy a una consulta està "convertint" aquestes persones que potser votarien 'no' a una consulta en "favorables a la independència".

stats