Política 16/04/2013

Oriol Pujol assegura que va intervenir en el sector de les ITV per interès públic i de país

L'exsecretari general de CDC s'ha desvinculat de l'empresa Upprime que, segons el jutge, va ser creada pels imputats perquè "fos afavorida en el repartiment dels lots d'ITV"

Laura Díaz-roig / Acn
4 min
Oriol Pujol (al centre) arriba al TSJC per declarar com a imputat pel cas de les ITV,  acompanyat de Josep Rull (esquerra), Jordi Turull i Lluís Corominas (dreta) / PERE TORDERA

BarcelonaL'exsecretari general de CDC Oriol Pujol ha assegurat aquest dimarts davant el jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va intervenir en el sector de les ITV perquè era un tema d'interès general, públic i de país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han assenyalat fonts judicials, Pujol -que ja ha declarat durant quatre hores- està responent a totes les preguntes i ha al·legat que es va implicar en el repartiment de les adjudicacions i en el nou redisseny del mapa de les ITV perquè era un sector d'interès per tot el país.

En un primer moment l'interrogatori s'ha basat en preguntes genèriques i, després, el jutge i el fiscal l'han interrogat sobre les converses telefòniques. Les mateixes fonts apunten que Pujol està mantenint un to ferm i coherent durant tot l'interrogatori.

L'exsecretari general de CDC Oriol Pujol s'ha desvinculat també de l'empresa Upprime que, segons el jutge, va ser creada pels imputats perquè "fos afavorida en el repartiment dels lots d'ITV". L'interrogatori es reprendrà a les 16.30 de la tarda, després d'una pausa per dinar.

Tràfic d'influències

Pujol ha arribat aquest dimarts poc abans de les deu el matí al TSJC per declarar com a imputat en el cas. El TSJC instrueix la causa des del març perquè el dirigent convergent, en ser diputat al Parlament, és aforat i, per tant, el cas no podia seguir al jutjat d'instrucció de Barcelona que el portava.

L'alt tribunal català, com la Fiscalia, considera que Pujol podria haver comès un delicte de tràfic d'influències en haver, presumptament, intervingut i fet de mitjancer en l'intent d'adjudicació de diverses estacions d'ITV a determinades empreses. Pujol ha negat formar part de cap trama.

L'exsecretari general de CDC ha anat a declarar acompanyat dels seus col·laboradors Lluís Corominas, Josep Rull −que han assumit les seves tasques al partit− i Jordi Turull −el substitueix al Parlament−, entre forts crits d'una trentena de persones que s'havien concentrat en contra de la corrupció i sota una gran expectació mediàtica.

El TSJC va decidir citar-lo com a imputat per uns informes policials i de l'Agència Tributària que el situaven com a "col·laborador necessari" en la presumpta trama, tot i que el dirigent de CDC ha desmentit "rotundament" formar part de cap trama corrupta.

La investigació deriva del cas Campió, centrat a Galícia i que ha esquitxat l'exministre socialista José Blanco, que va esclatar ara fa un any, quan van ser detinguts cinc homes: l'ex número 2 de la Diputació de Barcelona, Josep Tous; el subdirector de Seguretat Industrial de la Generalitat, Isidre Masalles, i els empresaris Ricard Puignou, exdirector general de Menta ITV; Sergi Pastor, exconseller delegat d'Applus, i Sergi Alsina, soci d'Alta Partners, una societat dedicada a l'assessorament d'empreses.

El tribunal superior creu que, arran dels indicis, es pot concloure que cal seguir investigant Pujol i prendre-li declaració com a imputat, ja que "gràcies al seu pes polític", pels seus càrrecs de secretari general de CDC i de president del grup parlamentari de CiU, "va portar a terme presumptament" aquestes operacions "amb l'objectiu d'obtenir un benefici econòmic" i "vulnerant el dret a la lliure concurrència pública". De fet, considera que "amb la seva actuació coordinava, dirigia i donava el suport necessari des d'un vessant polític a la resta d'implicats en aquest afer".

En el seu escrit d'imputació, el tribunal considera que hi ha "indicis racionals" que Pujol "podria haver tingut participació" en fets susceptibles d'un delicte de tràfic d'influències. Indicis que el TSJC considera atesa la instrucció de la magistrada del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona que en va demanar la imputació i "singularment" per "les converses telefòniques intervingudes".

La interlocutòria descriu una "sèrie d'actuacions" que presumptament hauria comès Pujol. Entre elles, aconseguir que el secretari general d'Empresa i Ocupació de la Generalitat nomenés Josep Tous com a mediador en el conflicte de les ITV, "quan aquest treballava també al servei i defensant els interessos particulars" de dos altres imputats, Ricard Puignou i Sergi Alsina; i aconseguir també que es nomenés Isidre Masalles com a sotsdirector de Seguretat Industrial de la Generalitat, que era "una de les autoritats administratives que havia de decidir sobre la resolució de la concessió de les ITV seguint el pla proposat per Tous".

El tribunal també considera que Pujol va "col·laborar" amb Sergi Alsina, Ricard Puignou i Josep Tous "perquè es pogués portar a terme el nou pla territorial d'estacions d'ITV" que dissenyava aquest últim. Pla en el qual, "a més d'ampliar considerablement el nombre d'estacions per poder-ne sortir tots beneficiats", es denegava una autorització que va ser concedida a una empresa del sector a Sant Fruitós de Bages perquè "es trobava molt propera a una estació d'ITV" d'una empresa de la qual Puignou era administrador, segons la interlocutòria.

A més, el TSJC també creu que hi ha indicis que Pujol va "participar en la trama societària ideada amb la finalitat que tots els implicats es beneficiessin, directament o indirecta, com a conseqüència de l'augment del nombre d'estacions a adjudicar", constituint la societat UPPRIME perquè aquesta "fos afavorida en el repartiment dels lots d'ITV" seguint el pla de Tous i "amb la cobertura" de Puignou i Alsina. Tot plegat, segons la interlocutòria, amb "el suport i l'empara" de Pujol, "que anava coordinant i donant instruccions a tots ells de forma periòdica".

En algunes de les converses telefòniques interceptades als imputats, els empresaris, Pujol i els altres dos càrrecs públics parlarien sobre projectes d'una nova empresa que hauria de presentar-se al concurs d'ITV i que gràcies als contactes polítics podria obtenir diverses concessions. De fet, de les converses es desprèn que alguns nomenaments polítics serien influïts per l'ànim de poder aconseguir concessions d'estacions d'ITV.

En el cas també està implicat un magistrat del TSJC, Joaquín José Ortiz, que s'hauria reunit amb els empresaris imputats per assessorar-los i mirar de buscar una solució jurídica al conflicte judicial de les estacions d'ITV, ja que el cas estava en mans de l'alt tribunal català. El seu cas s'està investigant al Tribunal Suprem.

Pujol va negar els fets

Uns informes policials i de l'Agència Tributària van descriure Oriol Pujol com a "col·laborador necessari" en aquesta presumpta trama. El mateix Pujol, però, ho va negar taxativament ara fa uns mesos durant una compareixença parlamentària. "Ni col·laborador, ni necessari", va assegurar.

Quan es va conèixer la imputació fa aproximadament un mes, Pujol va decidir delegar el seu càrrec de secretari general de CDC i de president del grup parlamentari de CiU, però manté l'acta de diputat. Pujol, però, va defensar la seva innocència i es va mostrar convençut que tots els indicis de tràfic d'influències seran aclarits.

stats