Política 25/02/2016

El Parlament rebutja la compareixença dels delegats de la Generalitat a l'exterior

El PP, C's i PSC hi han votat a favor, però la proposta no ha tirat endavant perquè JxSí, CUP i Catalunya Sí que es Pot hi han estat en contra

Acn
2 min
Amadeu Altafaj, representant permanent  de la Generalitat a la Unió Europea.

BarcelonaL'acció exterior de la Generalitat continua en entredit a ulls de l'oposició. Primer va ser el govern espanyol —amb la posterior aprovació del TC— qui va demanar la suspensió de la nova conselleria comandada per Raül Romeva. Ara, des de Catalunya, el PP ha demanat la compareixença dels delegats de la Generalitat a l'exterior perquè considera que són uns "zombis" que "van pel món sense competències i sense que ningú no els atengui". Així s'hi ha referit el proposant popular, Juan Milián, que ha considerat que la seva tasca sembla més propi de la sèrie The walking dead que no pas una acció exterior real.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP ha sotmès a votació una petició perquè compareguessin al Parlament el representant permanent de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj; el delegat a França i Suïssa, Martí Anglada; el delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Josep Manuel Suàrez; la nova representant a Alemanya, Marie Kapretz; el delegat als Estats Units, Andrew Scott; el d'Àustria, Adam Casals, i el delegat a Itàlia, Luca Bellizzi. Malgrat el suport de Ciutadans i el PSC, la Comissió d'Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament ha rebutjat la proposta gràcies als vots de JxSí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot.

Milián ha reclamat la importància de sentir les explicacions dels delegats. "Tenim un lobby que no sabem què fa, un 'minister' suspès, molts alts càrrecs sense competències, una representació permanent de mentida, tres ambaixades fantasma i sis ambaixades zombi", ha afirmat. De la seva banda, el diputat de JxSí Jordi Sendra ha retret al PP que "només pretengués fer un interrogatori o tercer grau" sense tenir cap interès real per l'acció exterior. La CUP també ha anunciat el seu vot en contra amb l'argument de "no fer-li el joc al PP, ni amb això ni amb res".

Com ja havia reivindicat fa unes setmanes, Ciutadans ha instat el Govern a traslladar la delegació de la Generalitat a Brussel·les a un altre edifici perquè el cost del lloguer —d'un milió d'euros anuals— no és "proporcional amb el pla d'emergència social" que es pretén implantar. La proposta tampoc ha fructificat i només hi ha votat a favor el PP.

stats