Dolors Sabater tancarà la seva etapa al Parlament en l'últim ple de l'any

La també regidora a Badalona feia mig any que incomplia els estatuts de la CUP i Guanyem per duplicitat de càrrecs

3 min
Dolors Sabater, en una compareixença recent al Parlament

BarcelonaDolors Sabater anunciava el 16 de juny que deixava el Parlament per centrar-se en la seva tasca com a regidora a l'Ajuntament de Badalona, on és l'única representant de Guanyem. Mig any després, la presidenta del grup parlamentari de la CUP-Guanyem segueix a la cambra catalana, tot i que els estatuts dels cupaires com els de la formació municipalista impedeixen la duplicitat de càrrecs. Per què segueix, doncs, al Parlament, l'exalcaldessa de Badalona?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de Guanyem expliquen a l'ARA que manté l'acta de diputada perquè encara no ha acabat la seva tasca parlamentària, però anuncien que deixarà el Parlament en l'últim ple, que se celebrarà del 19 al 21 de desembre. Així, detallen que la presidenta del grup parlamentari fa més d'un any que està treballant en la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església, en el projecte de llei de foment de l'associacionisme i en la ponència per erradicar el sensellarisme, al mateix temps que està enllestint la feina per la nova ponència de la llei d'Audiovisual. La demora a l'hora de tramitar aquestes lleis ha provocat que el relleu no es produís abans, perquè la intenció de Sabater era deixar-ho tancat abans de marxar, però no ha estat possible i cap d'aquests projectes s'aprovarà abans de l'any vinent.

Les mateixes fonts asseguren que Sabater va anunciar que deixaria el Parlament al juny, quan va agafar l'acta de regidora, perquè havia d'escollir un dels dos càrrecs. "Que ho anunciés després de les municipals no volia dir que ja estigués preparat el relleu", subratllen. Fonts de la CUP confirmen que Sabater deixarà el càrrec quan enllesteixi la feina que li queda per fer a la cambra. "Sabater va dir que ho deixaria a finals de tardor, un cop tanqués les carpetes que tenia pendents al Parlament, i així ho està fent i nosaltres li agraïm la dedicació i la feina", assenyalen.

Sabater ja va trigar uns mesos a deixar l'acta de regidora quan va ser elegida diputada després de liderar la llista de la CUP el 2021, que va passar de 4 a 9 diputats. També Eulàlia Reguant va compaginar l'acta de regidora a Barcelona i de diputada durant uns mesos. Ara, però, Reguant ha agilitzat la seva sortida de la cambra catalana. La portaveu dels cupaires anunciava al setembre que deixava el Parlament després de les últimes patacades electorals i de vuit anys ocupant càrrecs a les institucions per deixar pas a una nova fornada de quadres, i en només dos dies ja es presentava la seva substituta, Mar Ampurdanès.

Ampurdanès, amb Pellicer, durant la seva presentació al Parlament.

Guanyem sense representació

Tot i els bons resultats de la coalició, la CUP i Guanyem no han acabat de funcionar com una única estructura i Sabater, que va ser la cap de llista, ha anat perdent protagonisme al Parlament tot i ser la presidenta del grup. I quan Sabater marxi del Parlament, Guanyem es quedarà sense representants entre els nou diputats de la coalició. Qui havia de substituir Reguant era precisament el portaveu de Guanyem, Carles Escolà, que era el número 6 de la candidatura. L'exalcalde de Cerdanyola, però, va renunciar a rellevar-la per motius laborals, com també ho van fer Maria Sirvent i Marc Cerdà, els següents de la llista. D'aquesta manera, Guanyem es quedarà sense diputats al Parlament. Que Sabater es mantingui a la cambra catalana, però, no és un acte de resistència, asseguren des del seu partit.

El seu futur polític, almenys a curt termini, està a Badalona, on va ser alcaldessa entre el 2015 i el 2018, fins que va perdre el càrrec en una moció de censura impulsada pel PSC. Ara les circumstàncies han canviat i és Xavier García Albiol qui governa gràcies a la majoria absoluta que va obtenir el mes de maig passat.

stats