Parlament

L'estratègia perquè el vot de Lluís Puig sigui vàlid

L'acta del ple descriu com Borràs va comptar verbalment la delegació del diputat de Junts

3 min
Alba Vergés i Laura Borràs en una imatge recent al Parlament

BarcelonaLes formacions independentistes de la mesa del Parlament van acordar al juliol una via perquè la delegació de vot del diputat exiliat de Junts Lluís Puig fos vàlida, tot i les advertències del Tribunal Constitucional, i que això no afectés cap funcionari: el vot no sortiria al panell electrònic de resultats però la presidenta, Laura Borràs, el sumaria verbalment al ple. Una successió dels fets que havia de quedar plasmada a l'acta de la sessió plenària. Gairebé un mes després, però, el pla ha quedat aturat. A l'acta falta la firma del secretari quart, el republicà Ruben Wagensberg –que s'ha compromès a fer-ho–, i la de la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés (ERC), ja que Borràs no pot firmar documents de cap òrgan col·legiat –com el ple, la mesa o la junta de portaveus– encara que siguin anteriors a la seva suspensió. Si arriben aquestes firmes, segons diverses fonts parlamentàries, només hi pot haver un desenllaç: el vot de Puig seria efectiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Esquerra ha anat deixant entreveure els últims dies que l'acta en qüestió no suma el vot de Puig al còmput total –insinuant que només serà una acció simbòlica– i aposta per una reforma del reglament –ara mateix els motius per delegar el vot són molt limitats– perquè els drets del diputat a l'exili estiguin garantits sempre. Una crida que divendres va refermar la mateixa Vergés. Fonts de Junts, però, apunten que amb l'estratègia actual el vot de Puig ja és vàlid i fonts de la CUP reiteren que la via acordada condueix cap a un vot efectiu del també exconseller de Cultura. Amb tot això sobre la taula, diverses fonts coneixedores del contingut de l'acta apunten que l'escrit descriu amb precisió què va passar al ple: el vot no apareix al panell, però Borràs el suma. I que descrigui això, segons diverses veus dels partits, era l'escenari que van acordar els independentistes de la mesa per tal que el vot fos vàlid.

Laura Borràs i Ruben Wagensberg en una imatge recent.

L'article 98.2 del reglament

En aquest procés hi ha dos elements clau. El primer, l'article 98.2 del reglament. Diu: "Correspon al president fer públic el resultat de les votacions i, quan escau, als secretaris, fer el recompte". Amb aquest article a la mà, Borràs tenia la potestat de proclamar els resultats i, per tant, també la d'afegir-hi el vot de Puig. L'altre element que a priori reforçaria la validesa del vot de Puig és l'acord de la mesa en què els membres independentistes "assumeixen la responsabilitat a tots els efectes de l'acta de les sessions plenàries i de la publicació dels acords presos".

La mesa, per tant, ja es va comprometre a tramitar el vot de Puig "a tots els efectes". Un fet que, tot i això, no va evitar advertències dels lletrats, que van avisar que els membres de l'òrgan podrien incórrer en delictes d'usurpació de funcions dels funcionaris. Sigui com sigui, tot plegat no es resoldrà fins al setembre perquè el Parlament ha marxat de vacances sense la firma a l'acta del ple on va votar Puig. Aquest serà un altre dels problemes que l'independentisme haurà d'afrontar en una tardor que s'albira intensa.

stats