Partits Polítics

El Parlament dona 850.000 euros extra als partits perquè contractin assessors

Només la CUP i Vox hi han votat en contra

ARA
2 min
Reunió de la mesa del Parlament

BarcelonaFins ara el Parlament destinava 2,9 milions d'euros anuals a pagar els assessors dels partits polítics. A partir d'avui la xifra s'incrementa en 850.000 euros i superararà els 3,7 milions en recursos públics cada any. Ho ha decidit aquest dimarts la mesa de la cambra en una reunió en què han participat totes les formacions polítiques –també les que habitualment no hi tenen seient– i en què només han votat en contra la CUP i Vox. PSC, ERC, Junts i Cs hi han votat a favor, mentre que el PP i els comuns han optat per l'abstenció. L'argument per apujar els diners que reben és que han optat per adaptar-se al mateix sistema que fa servir el Congrés de Diputats, segons han explicat a l'ACN fonts de la mesa. Si sempre s'haguessin emmirallat en el Congrés, no haurien existit les llicències per edat, que han costat a la cambra més de 14 milions d'euros en funcionaris que ja no hi treballaven, o no s'haguessin inflat les indemnitzacions dels polítics un cop deixaven la seva acta de diputat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons explica l'ACN, al Parlament hi ha un sistema de mòduls per adjudicar el nombre d'assistents i el seu sou a cada grup parlamentari. El total de mòduls a repartir entre els grups passa de 94,5 a 121,75. Això permetrà a cada grup destinar un 30% de despesa més a assessors, ja sigui per apujar-los el sou o per contractar-ne de nous. L'acord s'aplicarà a partir del 15 de setembre. Fins ara el salari més elevat era de 4.439 euros al mes i a partir d'ara serà de 4.994 al mes. El salari més baix entre els assessors és de 2.219 euros al mes.

Cada grup parlamentari pot decidir quants assessors té de cada tipus. Per exemple, amb la distribució actual, PSC-Units i Junts prefereixen tenir el gruix principal d'assessors de tipus 1, els que cobren menys. Junts no en té cap del tipus amb el sou més alt, mentre que els socialistes en tenen 2 i ERC 1.

Seguiran cobrant dietes

No ha estat l'única decisió de la mesa ampliada. Els grups també han decidit crear un grup de treball –que no es constituirà fins al gener– per intentar resoldre el conflicte de les dietes. Els diputats continuen cobrant una quantitat anual que pot arribar als 24.000 euros en concepte de dietes per transport que no tributen en l'IRPF. Tothom accepta que és part del sou i, per això, fa temps que es va decidir que no podia deixar-se sense tributar. Però són pocs els que accepten que el seu sou net anual baixi i, per això, el debat irresoluble està sent com traspassar aquestes dietes al salari: per mantenir el sou net, el Parlament hauria d'assumir l'IRPF que els diputats haurien de pagar per aquelles dietes i la despesa pública es multiplicaria.

stats