Ple del Parlament

El Parlament escull Anna Erra presidenta i posa fi a gairebé un any d'interinitat

Junts i ERC sumen els seus vots i fan inviable la candidatura del PSC

4 min

Barcelona316 dies després que el Parlament suspengués Laura Borràs com a presidenta pel cas judicial que l'afectava, aquest divendres el ple de la cambra ha escollit Anna Erra (Junts) nova líder de la institució i ha deixat enrere gairebé un any d'interinitat. L'elecció d'Erra ja fa dies que es donava per feta perquè els vots favorables de Junts i ERC i l'abstenció de la CUP feien inviable cap alternativa. És la primera votació conjunta de transcendència que fan els juntaires i els republicans després de mesos enfrontats pel trencament del Govern. En la seva primera intervenció com a presidenta, Erra ha elogiat l'expresidenta Laura Borràs i ha instat a "revertir" l'article 25.4 del reglament -que va portar a la seva suspensió ara fa gairebé un any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'encara alcaldessa de Vic, que deixarà el càrrec el 17 de juny quan es renovin els ajuntaments, ha estat elegida amb els 64 vots de Junts i ERC, suficients per superar els 44 que ha tingut Assumpta Escarp (PSC). Hi ha hagut 25 vots en blanc. Erra ha carregat contra la "ingerència democràtica" que ha portat a apartar Borràs, però ha advertit que exercirà el càrrec de "manera plena" i amb "totes les atribucions". També ha tingut un record per a l'expresidenta Carme Forcadell, que va ser empresonada per "protegir la sobirania" de la institució, i també ha condemnat l'existència d'exiliats i dirigents polítics encausats. "La sobirania de la cambra correspon a vostès", ha assegurat dirigint-se als diputats. Erra ha tancat la sessió amb el crit de "Visca Catalunya lliure", una proclama que no se sentia des de la presidència d'Ernest Benach (ERC).

El ple s'ha celebrat per la via ràpida i lluny de l'èpica d'altres ocasions. Per no haver-hi, no hi ha hagut ni discursos dels grups. Erra ha arribat al Parlament acompanyada pel seu marit i, minuts després, ha entrat al ple al costat de la diputada Marta Madrenas. Madrenas també va figurar en les travesses pel càrrec, però al final va quedar descartada i el seu futur és al Congrés de Diputats. El que no hi ha hagut és la foto d'Erra arribant a l'hemicicle amb la presidenta del seu partit i antecessora en el càrrec, Laura Borràs, que ha seguit el ple des de la tribuna de convidats.

Anna Erra a la seva arribada aquest matí al Parlament
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la nova presidenta del Parlament, Anna Erra, aquest divendres.

Borràs, que la setmana passada va perdre definitivament la condició de diputada, ha volgut deixar constància que el d'avui era "un dia complicat i no de tràmit" per a ella. En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, ha considerat que el ple era "una anomalia històrica" i ha denunciat haver estat víctima d'una operació que "políticament" ha decidit apartar-la. És la manera de Borràs de fer palès el descontentament amb la resta partits i, en certa manera, també amb el seu. Junts hauria pogut decidir protestar per la destitució parlamentària de Borràs i optar a no presentar-hi cap candidat a substituir-la. Però hauria deixat el càrrec en mans d'ERC o del PSC i, finalment, el partit de Jordi Turull ha optat per proposar Erra. L'etapa Borràs, doncs, ja és història de la cambra.

Unitat independentista?

Un cop assegurada l'elecció d'Erra, ara caldrà veure si això té algun impacte positiu en les negociacions d'ERC i Junts per recuperar una certa unitat independentista de cara a les eleccions generals i també el que queda de legislatura a Catalunya. Tot i que amb sordina, els republicans celebren que Junts hagi proposat un perfil com el d'Erra, que consideren pragmàtic i dialogant i allunyat dels sectors més abrandats. Esquerra aquest divendres s'ha mantingut en un discret segon pla i sense obrir la boca. Ara bé, el president Pere Aragonès dimecres ja va avisar que el seu partit i el seu Govern esperaven contrapartides de Junts al vot a favor d'ERC a Erra. Com a mínim "refer la confiança" i donar una certa "estabilitat" a l'executiu. Erra no ha aportat gaires pistes en el seu discurs, tot i que ha ofert "col·laboració" a la Generalitat i s'ha mostrat partidària del "diàleg".

Erra no ha tingut una benvinguda càlida dels partits constitucionalistes, perquè el seu "Visca Catalunya lliure" no ha estat rebut gaire bé. La portaveu dels socialistes, Alícia Romero, li ha retret no haver fet "un discurs institucional", sinó més aviat "partidista". Vox i Cs, sempre una mica més enllà, han acusat la nova presidenta de "sectària, colpista i ultra". De fet, el líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha estat el primer a intentar donar feina a Erra demanant la paraula al ple per protestar pel discurs que havia hagut de sentir. Li ha estat denegada.

11a presidència

Erra es converteix en l'11è president del Parlament des de la restauració de la democràcia. Hi ha hagut fins ara quatre presidents d'ERC -Barrera, Benach, Forcadell i Torrent-, quatre de CiU -Coll i Alentorn, Xicoy, Rigol i De Gispert-, un del PSC -Reventós- i dos de Junts -Borràs i ara Erra-. La jornada d'avui també tenia la seva part inèdita i és que ha estat la primera vegada que s'escollia una nova presidència a mig mandat i no al principi de la legislatura, com és habitual. Fins a Borràs, tots els presidents havien esgotat el mandat.

stats