La secretària general del Parlament no va informar que el seu fill optava a una plaça d'uixer

Ella nega que hagi tingut cap influència en el procés de selecció

2 min
La secretària general del Parlament, Esther Andreu, sortint d'una reunió de la Mesa

BarcelonaJan Forner va rebre dimarts passat una plaça interina d'uixer sense que la mesa del Parlament sabés que era el fill de la secretària general de la cambra, Esther Andreu. Un fet, avançat aquest dijous per EFE, que torna a posar en el punt de mira la màxima cap de l'administració parlamentària: no va advertir l'òrgan rector de la cambra que podia tenir un eventual conflicte d'interessos amb el procés de selecció d'una borsa de treball d'uixers per cobrir vacants durant els exercicis 2022 i 2023. En un comunicat difós pels canals de premsa del Parlament, la secretària general nega, en tot cas, que hagi participat directament o indirectament en el procés de selecció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Quan el director de govern interior, a proposta del Consell de Personal, va plantejar la conveniència de constituir una borsa d’uixers i una borsa d’administradors parlamentaris, la secretària general va accedir a convocar-les i ja des d’aquell moment va manifestar que, donada la càrrega de feina, s’inhibia de qualsevol participació en el procés selectiu, tant en la redacció de les bases com en la selecció dels candidats, com així va ser", argumenta en el comunicat. És a dir, justifica que no va participar en cap fase del procediment des del 23 de novembre, quan es va publicar la convocatòria, i que per aquest motiu ja no va dir res.

Ara bé, les bases de la convocatòria del concurs sí que atorguen un rol a la secretària general: ser membre de la comissió de l'avaluació tècnica -el tribunal qualificador- que selecciona els aspirants, juntament amb el director del govern interior i un funcionari especialitzat. Amb l'opció, no obstant, de delegar-ho en algú altre. Andreu va optar per aquesta darrera opció el 23 de desembre: no va ser la secretària general qui va intervenir en la qualificació, sinó que ho va delegar en una altra persona, la cap d'Infraestructures, Maria Beascoa Amat, que va avaluar el fill d'Andreu juntament amb Ferran Domínguez (director de govern interior) i Montserrat Bermudo Ferrer, funcionària especialitzada. Un tribunal que va validar la mesa del Parlament, que és assessorada en tot moment per la secretària general.

La situació posa en entredit el deure dels funcionaris públics d'abstenir-se dels processos en cas que hi puguin tenir interessos, i diverses fonts parlamentàries qüestionen l'ètica d'Esther Andreu. De fet, Esquerra, la CUP, els comuns i Ciutadans han demanat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que aclareixi el que ha passat. La llei del sector públic, en el seu article 23, diu que les autoritats i el personal al servei de les administracions "s'abstindran d'intervenir en el procediment i ho comunicaran al seu superior immediat" quan hi hagi "parentiu de consanguinitat dins del quart grau" amb algun dels interessats. Segons fonts consultades per Efe, des de Presidència indiquen que Borràs va conèixer a posteriori aquesta relació familiar i confirmen que no se'n va informar la resta de membres de la mesa, si bé defensen que Andreu no va prendre cap decisió en relació amb aquesta selecció de personal interí.

L'episodi se suma a una situació ja delicada per a la secretària general, que ja ha estat qüestionada per la seva gestió en les llicències per edat, per l'obstaculització dels processos de transparència i la retirada de l'escó de Pau Juvillà.

stats