Totes les patates calentes que Vergés té sobre la taula

Amb la suspensió de Borràs, la republicana agafa les funcions de presidenta

3 min
Alba Vergés, en una fotografia d'arxiu

BarcelonaL'exconsellera de Salut i vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés, ja es veia fent campanya per ser alcaldessa d’Igualada. Ara, però, haurà de renunciar als porta a porta per abordar les carpetes més importants (i delicades) del Parlament com a vicepresidenta amb funcions de presidenta després de la suspensió de Laura Borràs.

 Dimissions per compensar la balança

Una de les exigències de la secretària Aurora Madaula durant l’última mesa de Laura Borràs com a presidenta va ser que la votació de la seva suspensió es posposés fins al setembre. Era un 28 de juliol i va ser suspesa al cap de pocs minuts. Acte seguit, però, els partits van marxar de vacances. Tot està aturat: ni contactes preliminars ni cap negociació sobre com resoldre la situació. Segons fonts dels partits, tot es reactivarà el 23 d’agost. Aquesta negociació és la principal carpeta que té Alba Vergés a sobre la taula i, de fet, és un tema pendent que pot acabar amb la seva dimissió: Junts reitera que cap solució passarà perquè dimiteixi Borràs i l’única sortida perquè Junts torni a tenir les funcions de la presidència és que dimiteixin Vergés i Madaula i s'intercanviïn els càrrecs perquè Junts passi a controlar la vicepresidència primera després d’una votació al ple. Aquest dimecres, Nacho Martín Blanco (Cs) ha instat ERC i Junts a posar-se d'acord, una demanda que els últims dies han reiterat tots els partits.

Caldrà mullar-se pel vot de Lluís Puig

El primer ple que hauria de presidir Vergés serà el debat de política general, el més important de l’any juntament amb el de pressupostos. A un debut per la porta gran s’hi suma un element que encara hi posarà més focus a sobre: haurà de decidir si manté la delegació de vot de Lluís Puig, amb les conseqüències judicials que se’n poden derivar. En l’última votació a la mesa sobre aquest tema –es decidia si Puig podia participar en les comissions– ERC es va abstenir. Si manté aquesta posició hi haurà un empat a la mesa i Vergés s’hauria de mullar. Els republicans van justificar aquesta decisió dient que calia reformar el reglament. De fet, els lletrats van presentar a inicis de legislatura una proposta de reforma que Vergés també es trobarà a sobre la taula. Inclou l’eliminació del polèmic article 25.4.

El dubte de si substituir Andreu

En la primera mesa que presideixi Vergés es trobarà cara a cara amb el lletrat major, Miquel Palomares, al lloc que correspon a la figura del secretari general de la cambra. El càrrec està vacant des que Esther Andreu va dimitir pel cas de la plaça d’uixer que va guanyar el seu fill. S’atrevirà ERC a nomenar un nou secretari? Els republicans volen mantenir un perfil baix i fer-ho representaria atorgar-se una de les prerrogatives més importants de la presidència del Parlament, que sobre el paper li pertoca a Junts. De moment, fonts republicanes apunten que el debat sobre la substitució de la secretària general no és una prioritat. De fet, és un meló que Borràs va preferir no obrir en uns mesos convulsos pel cas Juvillà, les llicències per edat i finalment la seva suspensió.

Refer ponts amb els treballadors

Vergés haurà d’intentar refer molts ponts: amb Junts –debilitats des de la suspensió de Borràs–, amb la CUP –malmesos des del cas Juvillà–, i amb els treballadors, que ara mateix estan trencats. En l’última reunió del passat 28 de juliol, la mesa va decidir tirar pel dret sense pacte amb el personal, va revocar totes les llicències per edat vigents i va aprovar un nou règim de prejubilacions. La decisió està presa, però les relacions amb els funcionaris encara s’han deteriorat més. I això que encara falta la resposta del comitè de personal, que durant la negociació havia acusat la mesa de generar “indefensió” i fins i tot havia demanat una mediació. El fet que Borràs responsabilitzés els funcionaris de la retirada de l’escó de Juvillà encara va dificultar més un acostament.

Embat judicial i retòric amb la JEC

Segurament, un dels primers viatges oficials que farà Vergés serà el 28 de setembre a Madrid per acompanyar la cupaire Eulàlia Reguant fins al judici al Tribunal Suprem. Al cap d’uns mesos, Vergés es pot trobar amb una sentència condemnatòria i una petició de la JEC de retirada de l’escó. Què farà Esquerra? Els precedents de Quim Torra i Pau Juvillà demostren que el Parlament poc pot fer davant d’aquesta ordre. La decisió, doncs, serà si Vergés opta per mantenir batalla retòrica o per admetre que difícilment es pot canviar el desenllaç d’aquestes batalles. També viurà el judici a Borràs i una probable obertura de judici oral contra Lluís Salvador i Josep Maria Jové per les despeses de l’1-O. 

stats