Laura Borràs, Roger Torrent i la desobediència: ¿vides paral·leles?

Els dos expresidents del Parlament s'han hagut d'enfrontar amb dos anys de diferència a la mateixa situació

1 min
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, rep de mans de l'expresident Roger Torrent la tradicional carta de Francesc Farreras, després de la seva proclamació

BarcelonaAmb dos anys de marge, Torrent i Borràs s’han trobat amb la mateixa situació: l’amenaça de la JEC per desposseir de l’escó un diputat. Han intentat defensar-lo, però el resultat ha sigut el mateix.

1.
Sentència i primera reacció
Quim Torra i Pau Juvillà a l'entrada del TSJC

Roger Torrent

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) inhabilita Quim Torra per haver mantingut penjada al Palau de la Generalitat una pancarta amb el llaç groc. La sentència no és ferma i encara es pot recórrer. Llavors pocs imaginen que la Junta Electoral s’activarà per desposseir-lo de l’escó. La notícia queda en un segon pla perquè és el mateix dia que la justícia europea dona la raó a Oriol Junqueras en l’afer de la seva immunitat

Laura Borràs

El mateix tribunal inhabilita Pau Juvillà per no haver despenjat uns llaços grocs del seu despatx municipal a Lleida. A diferència de Torra, llavors tothom ja té en compte que pot actuar la Junta Electoral. Borràs n’és conscient i aquell mateix dia es pronuncia en aquests termes: “Fins que no hi hagi una sentència ferma que s’hagi d’executar, Pau Juvillà és diputat del Parlament”. És a dir, considera que la JEC no és competent.

2.
La JEC pressiona
Muntatge Torrent-Torra i Borràs-Juvillà

Roger Torrent

 No hi ha sentència ferma, però la Junta Electoral mou fitxa perquè se li retiri l’escó a Torra. Ho fa primer el 3 de gener deixantli sense efecte la credencial de diputat. El 10 de gener la Junta Provincial el destitueix directament de l’escó. Torrent reacciona així: “El president Torra continua sent diputat del Parlament de ple dret. La Junta Electoral no és competent per adoptar aquesta decisió”.

Laura Borràs

En aquest cas la JEC també pressiona més d’un cop. El 20 de gener ordena retirar l’escó de Juvillà. Borràs assegura que protegirà “els drets de tots els diputats per garantir els drets i les llibertats dels seus electors”. El dia 27 la JEC li dona cinc dies a la presidenta per fer-ho advertint que, si no, hi haurà “conseqüències jurídiques”. Això dispara la pressió sobre la cambra. El sobiranisme, però, es manté ferm.

3.
El Parlament intenta defensar-se
La mesa del Parlament de la passada legislatura i l'actual

Roger Torrent

Quan la JEC s’hi fica, el Parlament intenta defensar-se. En primer lloc, la cambra celebra un ple per reafirmar Torra en el càrrec i acusa l’òrgan electoral de “cop d’estat”. En paral·lel, la mesa presenta un recurs davant del Tribunal Suprem (TS) defensant “els drets” de Torra. Intenta, per la via del TS, frenar la JEC. En aquest punt, un informe dels lletrats mantenia que Torra seguia sent president.

Laura Borràs

El Parlament convoca la comissió de l’Estatut del Diputat en dues ocasions per ratificar l’acta de Juvillà i presenta al·legacions a la JEC. A més, Borràs activa la via del recurs al Suprem, com havia fet Torrent, però la sotmet a votació del ple. Són les dues novetats que reivindica JxCat. Borràs també va plantejar la paralització de la cambra, tot i que es va quedar en una recomanació.

Borràs, Torrent i Juvillà, durant l'acte d'Òmnium al Col·legi de Periodistes
4.
El desenllaç: Torra i Juvillà, sense escó
Plens del Parlament

Roger Torrent

El Suprem rebutja suspendre cautelarment la inhabilitació dictada per la JEC, que envia un requeriment a Torrent perquè de forma “immediata” desposseeixi Torra de l’escó. El 27 de gener tot esclata: el secretari general, Xavier Muro, dona instruccions als serveis de la cambra per retirar l’acta argumentant que la decisió del TS ho canvia tot. Torrent comunica al ple que no comptabilitzarà el vot de Torra per “garantir la validesa de les votacions”. El president ja no té escó.

Laura Borràs

A diferència del cas Torra, el Suprem encara no s’ha pronunciat –precisament l’alt tribunal va concloure en el cas de l’expresident que les resolucions de la JEC són executives–. El 3 de febrer, la secretària general del Parlament, Esther Andreu, dona l’ordre de retirar l’escó de Juvillà argumentant que els funcionaris podrien estar en risc. Al ple, Borràs no accepta el vot delegat de Juvillà tot i que assegura que és per uns altres motius que la resta de grups no es creuen.

stats