Política 21/07/2020

El Parlament demana l'abdicació de Felip VI i reprova Pedro Sánchez amb el vot d'ERC, JxCat i la CUP

Cs, el PSC i el PP carreguen contra la comissió del 155 i la qualifiquen de "farsa"

Xavi Tedó
4 min
El Parlament demanarà l'abdicació de Felip VI i reprovarà Sánchez, Rajoy i Rivera

BarcelonaL’etapa de desgel oberta amb el govern espanyol amb la taula de diàleg no ha impedit que el Parlament hagi reprovat avui el president espanyol, Pedro Sánchez, per ser “part activa i decisiva” en l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. Totes les forces independentistes, inclosa ERC –que va apostar per impulsar aquesta mesa de negociació amb Madrid a canvi del seu suport a la investidura del líder socialista–, han reprovat l’actitud de Sánchez per avalar la suspensió de l’autogovern. Els comuns s'han abstingut. Ho han fet aquest vespre durant l’aprovació al Parlament del dictamen final de les conclusions de la comissió del 155. Aquests tres partits ja havien acordat, tot i els matisos, fa poc més d’un mes el text final amb les conclusions d’una comissió que es va constituir al novembre del 2018 i per la qual hi han passat els presos polítics o els exiliats, que hi van intervir per videoconferència.

La cambra catalana també ha reprovat en el mateix punt l’expresident Mariano Rajoy i l’exlíder de Cs Albert Rivera per dirigir i secundar l’aplicació d’aquest article de la Carta Magna. Una reprovació que també ha patit Felip VI pel seu discurs del 3-O, a qui s'exigeix que abdiqui per “salut democràtica”. No es pot consolidar una democràcia de qualitat a l’estat espanyol fins que es produeixi un consentiment explícit en l’elecció del cap d’Estat, una tria per separat que es va evitar durant la transició perquè el més possible és que el resultat fos contrari a la Monarquia, tal com va reconèixer el mateix Adolfo Suárez", diu el text final. En aquest cas, els comuns sí que han votat a favor de reclamar l'abdicació del monarca.

En el debat previ a la votació, la diputada de JxCat Gemma Geis ha demanat la reprovació de Pedro Sánchez, Mariano Rajoy i Albert Rivera com a "ideòlegs" de l'aplicació del 155 i la de Felip VI "perquè el 155 no es pot entendre sense el seu paper actiu avalant la violència de l'1-O". Geis també ha dit que el 155 només se superarà amb l'exercici de l'autodeterminació després d'opinar que el 155 és "el no projecte" de l'estat espanyol i de lamentar que "continua vigent" perquè per debatre sobre autodeterminació o sobre la monarquia s'han de "sotmetre a querelles".

El diputat d'ERC Jordi Orobitg ha afirmat que el 155 s'ha demostrat com una "eina totalment ineficaç per enfonsar l'independentisme" que "no va servir ni per canviar el Parlament ni va canviar el Govern". Per tot plegat, ha reclamat una llei d'amnistia i la convocatòria d'un referèndum, a més de l'abdicació de Felip VI "per sanitat democràtica" i per la seva aposta pel conflicte i la confrontació. També ha criticat que el 155 es va aplicar "trencant el pacte constitucional" i ha carregat per "la deixadesa de funcions" dels grups parlamentaris que no han participat en aquest espai.

Des de la CUP-CC, Carles Riera ha lamentat que després del 155 "alts càrrecs del Govern servissin els ministeris de l'Estat" i no en boicotegessin la feina. "Davant futurs escenaris, esperem que el Govern canviï de capteniment i opti per la no col·laboració i desobediència i per defensar els drets civils i polítics". "L'autonomia continua intervinguda i l'autocensura es manté vigent en aquesta cambra", ha carregat el dirigent cupaire abans de sentenciar que el diàleg es troba en una via "fallida" i que la unilateralitat "aleshores i ara és l'única via per fer l'autodeterminació i fer front a la repressió".

Cs insta Sánchez a impugnar les resolucions

El president de Cs i cap de l'oposició, Carlos Carrizosa, ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a recórrer les conclusions que el ple votarà aquesta tarda. "És contradictori que el que van defensar al Senat no es defensi davant dels tribunals", ha dit. I ha acusat els independentistes de "voler guanyar votant al Parlament el que van perdre als tribunals" i de moure's per la "revenja" i estar "plens d'odi". "Van perdre als tribunals, acceptin les sentències", ha etzibat Carrizosa, que ha defensat la legalitat del 155.

Els socialistes creuen que la comissió ha sigut "una farsa". El diputat del PSC-Units Ferran Pedret ha justificat l'absència del seu grup en les sessions convocades perquè "es pretenia investigar un efecte sense investigar la causa". "Sempre ho tracten així, com si el 155 fos un fet aïllat que no es correspongui a cap motiu. Parlem del 6 i 7 de setembre", ha emplaçat Pedret, que ha denunciat "l'atropellament del reglament del Parlament i dels drets dels diputats" en al·lusió a les lleis de desconnexió. El parlamentari ha admès que el 155 va tenir "afectacions" però que van ser "menors" de les que haurien sigut si s'haguessin "consolidat els actes del 6 i 7 de setembre i després la DUI".

Al seu torn, el diputat del PPC Santi Rodríguez ha criticat que aquesta comissió d'investigació "no té l'objectiu d'investigar absolutament res" i que "ja tenien les conclusions escrites abans de la seva constitució". En aquest sentit, ha acusat els independentistes de tenir com a objectiu "utilitzar el Parlament com a propaganda i donar carta de naturalesa a un relat fictici". Rodríguez també ha defensat que l'aplicació de la Constitució era "absolutament imprescindible" en aquell moment i que les úniques responsabilitats les tenen els que van generar "inseguretat jurídica" per als catalans.

Per la seva banda, el diputat dels comuns Marc Parés ha qualificat la comissió d'"oportunitat perduda" perquè considera que era l'espai on es podien "reconèixer mútuament, fer autocrítica i buscar punts en comú per poder avançar". "Tinc la sensació que hi ha una part de la cambra que ha eludit la seva responsabilitat en no participar-hi i que l'altra ha volgut imposat el seu relat", ha lamentat. Parés ha dit que el 155 no va contribuir a resoldre el conflicte polític, "tot el contrari", i que "es podria haver evitat" si tots els actors haguessin estat capaços de trobar vies de diàleg.

stats