Política 26/10/2016

El Parlament de Finlàndia debat el procés català

El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, i el secretari general del Diplocat, Albert Royo, han intervingut en un debat a la cambra finlandesa davant de diputats i periodistes

Albert Solé
2 min
Raül Romeva al Parlament de Finlàndia aquest matí

BarcelonaEl Parlament de Finlàndia ha fet un debat aquest matí per parlar del procés d'independència de Catalunya. El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, i el secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), Albert Royo, han obert el debat, i després els diferents diputats presents, i periodistes dels principals mitjans de comunicació del país, els han fet preguntes sobre el futur de Catalunya.

Al debat hi havia representants del Partit de Centre, del Partit dels Finlandesos, de l’Aliança d’Esquerra, del Partit del Poble Suec, del Partit Socialdemòcrata, del Partit de la Coalició Nacional i de la Lliga Verda. Romeva ha explicat que el desig d'independència dels catalans és similar als dels finlandesos quan el 1917 es van independitzar de Rússia: "Creuen que no poden complir el seus deures i reptes nacionals i internacionals sense una sobirania completa". El conseller també ha explicat el full de ruta del Govern i la petició del referèndum vinculant.

Albert Royo, per la seva banda, ha lamentat l'actitud del govern espanyol, en oposició al govern britànic.

Finlàndia és el vuitè país del món que debat sobre el procés català en els seus òrgans representatius. El primer va ser Dinamarca, que va suposar un gran rebombori amb la diplomàcia espanyola, i posteriorment també s'ha debatut el cas a Irlanda, l'Uruguai, el Paraguai, el Estats Units, Bèlgica i Suïssa.

Aquest debat al Parlament finlandès ha sigut possible gràcies a les simpaties del diputat del Partit dels Finlandesos, Simon Elo (@simon_elo) amb Catalunya. Es fa, però, en un intergrup en què la vicepresidenta és de l'Aliança d'Esquerres, de l'oposició, i on hi ha representació de la majoria de formacions de l'arc parlamentari.

Aquesta tarda està previst que el debat sobre Catalunya continuï a Hèlsinki amb un seminari organitzat pel 'think tank' Magma, en el qual participarà el conseller Romeva.

stats